Print this page

Česká televízia prinesie na jeseň tri veľké nové seriály Foto: ČT

Česká televize (ČT) na podzim uvede tři velké seriály. Každý z nich představuje jiný žánr. Diváky čeká návrat vyšetřovatele Kuneše v novém detektivním seriálu Rapl, historická sága Já, Mattoni a druhá řada oblíbeného Doktora Martina.

"V nadcházející sezoně jsme si vyzkoušeli takzvaný spin-off, kdy jsme v novém seriálu osamostatnili postavu již známou z jiného příběhu, v tomto případě svérázného detektiva Kuneše známého z Cirkusu Bukowsky," řekl ČTK Petr Dvořák.

Seriál Rapl otevírá 13 nových kriminálních příběhů. V hlavní roli se objeví Hynek Čermák. Po Cirkusu Bukowsky a dvoudílném filmu Gangster Ka půjde o třetí spolupráci s režisérem Janem Pachlem. "Nechtěli jsme, aby Rapl byl černobílý, ale aby se do něj kromě krimi příběhů dostal i kus osobního života postav a humor," uvedl Pachl.

Výpravná historická sága Já, Mattoni se odehrává v průběhu 60. let bouřlivého 19. a na začátku 20. století. Optikou stárnoucího Heinricha von Mattoniho popisuje osud muže, který je ochotný dosahovat svých životních cílů i za cenu fatálních selhání v osobním životě. Seriál režiséra Marka Najbrta je složitým propletencem rodinných vztahů i obrazem tehdejší doby a její společnosti.

"Hlavním důvodem, který mě přiměl tuhle práci přijmout, byl jednoznačně scénář," podotkl režisér Najbrt. "Myslel jsem, že přečtu jednu, dvě epizody a celou věc s klidným svědomím odmítnu. Přečetl jsem jich rovnou sedm a nestačil se divit, jak mě příběh pohltil," dodal.

Uznávaný chirurg Martin Elinger v podání Miroslava Donutila v první řadě rodinného seriálu Doktor Martin opustil Prahu a přestěhoval se do městečka Protějov v Beskydech, kde místo složitých operací řešil bizarní lékařské případy i každodenní strasti místních obyvatel. Ve druhé řadě se vrací v roli na první pohled arogantního a protivného obvodního doktora v obleku.

"Líbí se mi, jak se postava Martina Elingera vyvíjí. Je skvěle napsaná v tom smyslu, že je to takový neurvalec a obhroublík, ale maskuje tím to, že se brání vůči okolí, a spoustu situací zkrátka jinak řešit neumí," sděli Donutil.

ČT vedle seriálů například připravuje satiru Kosmo o fiktivním letu Čechů na Měsíc, pokračování kancelářského sitkomu Marta a Věra nebo nové publicistické formáty včetně 18 celovečerních dokumentů.

ČT byla loni druhou divácky nejsilnější televizní stanicí. Od vítězné televizní skupiny Nova s podílem 30,7 procenta ji ve skupině diváků starších 15 let dělilo jen 0,3 procentního bodu. Na třetím místě skončila skupina FTV Prima s 20,8 procenta.