Print this page

Do kín ide dokument o špiónovi z Československa, ktorý prenikol do CIA Foto: A-Company

Dokument režiséra Jakuba Wagnera s názvom Rino - Príbeh špióna opisuje biografickými spôsobom príbeh Karla Köchera, ktorému sa ako jedinému agentovi bývalého východného bloku podarilo preniknúť do americkej CIA.

 

 

Odtiaľ vynášal informácie pre československú rozviedku a KGB. Wagner na dokumente spolupracoval s Vladimírom Ševelom, autorom vlani vydanej knihy Český krtek v CIA, aj s Köcherom, ktorý najprv súhlasil s natáčaním a vo filme tiež vystupuje.

Film dokončil režisér Wagner po piatich rokoch bádania a natáčanie. "Na jeden jediný dvadsaťsekundový záznam mladého Köchera v Amerike a niekoľko skvelých fotografií som čakal napríklad aj pol roka. A vyplatilo sa," povedal.

Natáčanie sprevádzali nezhody s hlavným aktérom Köcherom. Ten má k súčasnej podobe dokumentu výhrady a od filmu sa dištancuje.

Wagner pri natáčaní čerpal z odtajnené zložky č. 44503 k osobe Karla Köchera, ktorá má 10.000 strán dokumentov, fotografií a fragmentov popisujúcich takmer celý jeho život. V roku 1965 bol Köcher aj s manželkou Hanou vysadený do USA, kde v sedemdesiatych rokoch prenikol do CIA a vynášal cenné informácie, ktoré končili v Moskve u vedenia KGB. V roku 1982 bola jeho činnosť odhalená FBI, v roku 1984 bol zatknutý a v mediálne sledovanom procese odsúdený na doživotie. Po roku vo väzení bol vymenený za západných agentov a disidentov na Moste špiónov v Západnom Berlíne. Do Prahy sa vrátil nie ako hrdina, ale ako podozrivá osoba.

Manželia Köcherovci sa v Amerike stýkali s ľuďmi z vysokých kruhov okrem iného aj vďaka obchodu s diamantmi, ktorému sa žena Köchera v New Yorku venovala. Vo filme sa tak v rozhovoroch objaví mnoho skutočných postáv ako je bývalý "lovec špiónov" z ministerstva spravodlivosti USA John Martin alebo bývalý dôstojník FBI a expert na kontrarozviedku a boj s terorizmom David Major. V archívnych rozhovoroch vystupujú napríklad starosta New Yorku Rudolph Giuliani a bývalý šéf KGB Vladimir Krjučkov.

Vo filme odmietli vystúpiť poradca amerického prezidenta Jimmyho Cartera a teraz Baracka Obamu Zbigniew Brzeziński či bývalý generál KGB Oleg Kalugin.

Režisér Wagner v minulosti nakrútil dokumenty o Jánovi Kaplickom alebo džokejovi Váňovi.
Dokument bude mať premiéru 29. septembra.

Viac z diania v českých médiách.