Print this page

 Piráti podali sťažnosť na obsadenie volebnej superdebaty v ČT Foto: pirati.cz

Česká pirátská strana podala stížnost k Radě pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli výběru účastníků v závěrečné superdebatě v České televizi před krajskými volbami.

 

 

ČT chce do diskusního pořadu 6. října pozvat lídry politických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně, což neodpovídá rozložení politických sil v krajích. Piráti to uvedli v tiskové zprávě. Vyjádření České televize ČTK zjišťuje.

Před krajskými volbami odvysílá Česká televize na zpravodajské ČT24 sérii debat s lídry krajských kandidátek, do kterých bude zvát zástupce politických subjektů na základě průzkumu volebního potenciálu v jednotlivých krajích. Do závěrečné debaty na ČT1 a ČT24 televize podle předsedy pirátů Ivana Bartoše pozvala mimo veškerou soutěž devět šéfů politických stran, které mají zastoupení ve Sněmovně.

"Výběr devíti politických stran, které momentálně zasedají v Poslanecké sněmovně, nemá oporu v žádné metodice výběru ani nijak nesouvisí s volbami do krajů. Celá tato debata je navíc prezentována jako vyvrcholení série krajských debat. Česká televize tak porušuje nejen zásady objektivity, ale zcela bezprecedentně zvýhodňuje vybrané politické strany jejich neodůvodnitelnou prezentací v klíčovém pořadu," uvedl Bartoš.

Stížnost pirátská strana rozeslala i Radě České televize a generálnímu řediteli ČT Petru Dvořákovi.

V roce 2013 při konání parlamentních voleb pozvala Česká televize do závěrečné superdebaty lídry devítí stran, které se předtím na základě svého volebního potenciálu zúčastnily alespoň dvou krajských debat. "Česká televize tedy dokázala zvolit způsob, který adekvátně vyjadřoval společenskou podporu v jednotlivých volebních obvodech daných voleb. V letošních krajských volbách ale nemá účast v superdebatě absolutně žádný vztah ke krajským volbám ani krajům jako volebním obvodům," dodal autor stížnosti, místopředseda pirátů Jakub Michálek.