Print this page

Reprofoto ČT Reprofoto ČT

 

 

U příležitosti nedožitých osmdesátin bývalého prezidenta Václava Havla uvede Česká televize (ČT) mimo jiné televizní premiéru dokumentu Občan Havel přikuluje nebo přímý přenos koncertu v podání České filharmonie z pražského Rudolfina. Ve vysílání Českého rozhlasu stanice Vltava zazní poprvé nahrávka Havlovy hry Pokoušení, jak ji sám autor načetl na podzim roku 1985. Nedožité Havlovy 80. narozeniny si lidé připomenou 5. října, bývalý prezident zemřel 18. prosince 2011.

Unikátní možností slyšet Havla jako interpreta všech postav jedné ze svých her odstartuje na Vltavě 4. října série pořadů, kterými ho stanice připomíná především jako divadelního autora. "Hra Pokoušení zazní v éteru, pokud vím, poprvé, protože jedinou možností jak ji slyšet bylo z ohraných kazet, které mezi lidmi kolovaly," uvedl dramaturg stanice Vltava Martin Velíšek. Mimořádné pořady k Havlovu výročí budou pokračovat do konce týdne. Podrobný program je na webu ČRo.

Česká televize si Havlovo výročí připomene ve třech dnech. V jeho předvečer nabídne dokument Občan Havel přikuluje. Tvůrci Jan a Adam Novákovi se v něm vracejí do minulosti, aby ilustrovali, jak vznikla Havlova hra Audience. Samotnou jednoaktovou hru Audience uvede kulturní program ČT art v den výročí narození Václava Havla. Speciální představení z Činoherního klubu, v hlavní roli s Josefem Abrhámem a Pavlem Landovským, se v lednu roku 1990 stalo významnou událostí porevoluční Prahy. Vzniklo prakticky pouze pro televizní záznam. Divadelní, stejně jako televizní režie, se tehdy ujal Jiří Menzel.

Na Audienci naváže 5. října na ČT art dokumentární pořad Dopisy Olze, Havlova reflexe jednoho z jeho nejvíce oceňovaných filozofických textů. Druhý program ČT odvysílá 5. října přímý přenos slavnostního koncertu České filharmonie z pražského Rudolfina. Zazní Symfonie č. 9 Antonína Dvořáka pod taktovkou dirigenta Semjona Byčkova.

Dále ČT odvysílá rozhovor Václava Havla s Markem Ebenem z období, kdy Havel opustil prezidentský post. Sérii pořadů doplní diskusní pořad Konfrontace Petra Fischera - Divadlo Havel 80. Hosty budou divadelní režiséři Vladimír Morávek a Břetislav Rychlík, kteří inscenovali Havlova dramata. Přehled pořadů k Havlovu výročí je na webových stránkách ČT.

Jako speciální projekt připravila ČT sérii projekcí snímku Poslední hurá, který v rámci cyklu České století mapuje události roku 1989.