Babiš urazil šéfredaktora, teraz mu musí za to zaplatiť

Babiš urazil šéfredaktora, teraz mu musí za to zaplatiť Foto: ANO

Český minister financií a predseda hnutia ANO Andrej Babiš má zaplatiť šéfredaktorovi Slobodného fóra Pavlovi Šafrovi 50 tisíc českých korún (1850 eur) za urážlivé výroky na jeho adresu.

 

 

Rozhodol o tom dnes Okresný súd pre Prahu-západ. Rozsudok nie je právoplatný, možno sa proti nemu odvolať.
Novinár požadoval od Babiša odškodnenie a ospravedlnenie, pretože ho minister financií opakovane a verejne označil za "psychopata" a "parchanta".

Okresný súd vyniesol rozsudok už druhýkrát. Proti pôvodnému verdiktu sa odvolali Babiš aj Šafr, ktorý vo svojej žalobe na ochranu osobnosti žiadal od Babiša 100.000 korún a ospravedlnenie. Súd Šafrovi priznal polovicu požadovanej sumy, ospravedlnenie však nie. Pôvodný verdikt zrušil odvolací súd.

Sudkyňa Simona Kačerová dnes pri zdôvodnení rozsudku uviedla, že v novom konaní boli doplnené dôkazy na základe pokynov odvolacieho súdu, ktoré žiadne veľké zmeny nepriniesli.

Podľa sudkyne je potrebné každý z výrokov posudzovať osobitne. Slovo psychopat bolo vyslovené v rámci sebaobrany a politickej diskusie. "Je možné ho akceptovať ako prejav kritiky a slobodný prejav žalovaného," podotkla Kačerová. Slovo parchant naopak sudkyňa považuje za urážku, ktorá mala dehonestovať novinára a mohla poškodiť jeho česť.

Šafr v žalobe požadoval tiež ospravedlnenie, ktorú mal Babiš predniesť v Snemovni. Súd to zamietol kvôli tomu, že dolná komora nebola miestom, kde urážky padli.

Šafr podal žalobu vlani v máji. Poukázal v nej na to, že ho politik opakovane urazil, okrem iného v relácii Interview ČT24. Nepáči sa mu, že Babiš zmiešava rovinu verejnej diskusie a práva na kritiku s rovinou osobného napádania a urážanie.

Sledujte dianie v českých médiách na novej stránke.