Print this page

Americký magazín Foreign Policy (FP) na svojom webe ponúka čitateľom kvíz, ktorého podstatou je uhádnuť, či určité výroky patria budúcemu prezidentovi Spojených štátov, alebo českej hlave štátu Milošovi Zemanovi.

FP tak reaguje na podobné postoje Donalda Trumpa a Zemana, pokiaľ ide o hodnotenie Ruska ako hrozby.

Kým dosluhujúci prezident Barack Obama s odvolaním sa na informácie tajných služieb obvinil Moskvu z kybernetických útokov, ktorých cieľom bolo ovplyvniť voľby, Trump naopak zaujal miernejší postoj s tým, že podiel Ruska na hackerstvo nie je vôbec preukázaný.

Ani Zeman nevníma Ruskú federáciu ako nebezpečenstvo, hoci české tajné služby či predstavitelia NATO majú opačný názor. V rámci českého ministerstva vnútra začiatkom tohto roka vzniklo Centrum proti terorizmu a hybridným hrozbám, ktoré sa sústredí okrem iného aj na boj proti domácim aj zahraničným dezinformačným a propagandistickým kampaniam. A práve Rusko je často spájané so šírením falošných a poplašných informácií.

Zeman považuje toto centrum za ideovú políciu a tvrdí, že sa obáva cenzúry internetu. FP k tomu poznamenal, že Zemanov hovorca Jiří Ovčáček v reakcii na vznik centra dokonca založil samostatný twitterový účet. "Len aby kritizoval snahu vlastnej krajiny bojovať s ruskými dezinformáciami," uviedol FP.

Mnohé komentáre v kvíze sú si veľmi podobné. "Beriem vážne vyhlásenie (ruského) ministra zahraničia Sergeja Lavrova, že tam žiadni ruskí vojaci nie sú," citoval FP vyhlásenie, ktoré svojho času urobil Zeman k situácii na východnej Ukrajine. Podobne znejú aj Trumpove slová o tom, že ruský prezident Vladimir Putin "sa na Ukrajinu nechystá".

Podobné sú si aj výroky o tom, že je na ľuďoch, aby si sami utvorili názor, pokiaľ ide o pravdu, a že v demokratickej a slobodnej spoločnosti platí základný princíp, a to že nikto nemá monopol na pravdu. Kým prvý patrí Trumpovi, druhý zverejnil Zemanov hovorca Ovčáček.

Výrokov je celkom sedem. Ten posledný je podľa FP zároveň malým chytákom, lebo komentár na twitteri napísal Trump, krátko na to ale jeho slová retweetnutím prevzal za svoje Ovčáček. Trump v tweete uviedol, že podľa zakladateľa serveru WikiLeaks Juliana Assangea by sa do počítača šéfa kampane neúspešnej demokratickej kandidátky Hillary Clintonovej Johna Podestu dokázalo dostať aj štrnásťročné dieťa. Trump tiež pripomenul, že Assange, ktorého portál zverejňuje uniknuté tajné informácie, povedal, že dáta demokratov nedostal od Ruska.

Sledujte dianie v českých médiách na novej stránke.