Print this page

 Exminister dostal podmienku v kauze predaja zámku ČRo Foto: prerovni.cz

Za korupci související s prodejem zámku Českého rozhlasu v Přerově nad Labem dostali bývalý ministr kultury Jiří Balvín, někdejší náměstek generálního ředitele Českého rozhlasu Michal Koliandr a podnikatel Jan Hnilica desetiměsíční podmínku.

 

 

Každý má zaplatit také peněžitý trest 240.000 korun. Rozhodl o tom dnes Obvodní soud pro Prahu 2. Rozsudek není pravomocný.

Podle obžaloby se Balvín nejprve setkal s podnikatelem Hnilicou, který se o zámek zajímal. Hnilica podle spisu dal bývalému ministrovi 250.000 korun. Balvín pak peníze podle žalobců předal Koliandrovi, který si polovinu nechal a druhou půlku donesl tehdejšímu řediteli Peteru Duhanovi jako "zálohu na chystaný prodej zámku". Duhan si obálku vzal, to, že jde o úplatek, mu prý došlo až později. Na radu spolupracovníků pak vše ohlásil policii.

Soud se dnes kauzou zabýval podruhé. Všichni muži byli nejprve loni v dubnu zproštěni obžaloby, jelikož podle soudkyně Hany Chaloupkové chyběly důkazy, že se trestný čin skutečně stal. Osvobozující verdikt však zrušil pražský městský soud, který nařídil nové projednání případu.

Odvolací soud se bude kauzou zabývat znovu i po dnes vyneseném rozsudku. Mluvčí soudu Märcela Pröllerová ČTK řekla, že se dva obžalovaní hned proti verdiktu odvolali.

Zámek nakonec majitele nezměnil. V době, kdy ho rozhlas nabízel, už případ vyšetřovala policie, rozhlas proto výběrové řízení zastavil. Duhan na svou funkci rezignoval v listopadu 2015. Zájem o zámek loni oznámil Středočeský kraj. Tehdejší vedení kraje naznačovalo, že by památka šla propojit s nedalekým skanzenem.