Nominácie na Českého leva získali filmy Učiteľka, Masaryk a Anthropoid

Nominácie na Českého leva získali filmy Učiteľka, Masaryk a Anthropoid Foto: FB Český lev

Galavečerom 24. ročníka odovzdávania filmových cien bude sprevádzať Adela Banášová.

 

 

Životopisná dráma režiséra Julia Ševčíka Masaryk venovaná osudu diplomata a politika Jána Masaryka získala 14 nominácií na Českého leva. Celkom 12 nominácií má snímka Anthropoid v réžii Seana Ellisa a deväť dráma Jana Hřebejka Učiteľka. Nasleduje film Ja, Olga Hepnarová režisérov Tomáša Weinreb a Petra Kazdu, ktorý získal osem nominácií. Výsledok prvého kola hlasovania svojich členov dnes oznámila Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA).

Odporúčame aj: Film Učiteľka zbiera úspechy po celom svete. Mieri do Ameriky

Laureáti prevezmú ocenenie 4. marca 2017 v pražskom Rudolfíne.

Celkom 112 hlasujúcich akademikov vyberalo zo 42 celovečerných hraných a animovaných filmov a 29 dokumentov uvedených do distribúcie v roku 2016. O sošku Českého leva sa filmy stretnú v celkovo 15 štatutárnych kategóriách.

Film o známej vrahyni Ja, Olga Hepnarová dominuje s drámou Rodinný film Olma Omerzua tiež nomináciám v Cenách českej filmovej kritiky, ktoré budú odovzdané už 28. januára v pražskom Divadle Archa. Oba filmy pozbierali šesť nominácií.

Na dnešnej tlačovej konferencii ČFTA boli okrem zverejnenia nominácií vyhlásení tiež víťazi neurčený zákonom cien. Ocenenie za najlepší filmový plagát získal Lukáš Veverka, tvorca plagátu filmu Ja, Olga Hepnarová. Cenu filmových fanúšikov si odniesol režisér Sean Ellis za svoj film Anthropoid.