V Prahe udelia Českých levov, nomináce ovládli Masaryk a Anthropoid

 V Prahe udelia Českých levov, nomináce ovládli Masaryk a Anthropoid Foto: FB Český lev

V pražském Rudolfinu dnes oznámí laureáty 24. ročníku filmových cen Český lev.

Nejvíce nominací, celkem 14, získalo životopisné drama režiséra Julia Ševčíka Masaryk věnované osudu diplomata a politika Jana Masaryka. O dvě méně má snímek Anthropoid v režii Seana Ellise a devět nominací získalo drama Jana Hřebejka Učitelka. Následuje film Já, Olga Hepnarová režisérů Tomáše Weinreba a Petra Kazdy, který získal osm nominací.

O výsledcích rozhodne hlasování akademiků České filmové a televizní akademie (ČFTA). Celkem 112 hlasujících akademiků vybíralo ze 42 celovečerních hraných a animovaných filmů a 29 dokumentů uvedených do distribuce v roce 2016. O sošku Českého lva se filmy utkají v 15 statutárních kategoriích. Na České lvy byla již podruhé nominována také televizní tvorba.

Kromě zveřejnění nominací už byli vyhlášeni také vítězové nestatutárních cen. Cenu filmových fanoušků si odnesl režisér Ellis za film Anthropoid. Ocenění za nejlepší filmový plakát získal Lukáš Veverka, tvůrce plakátu filmu Já, Olga Hepnarová.

Pořadatelé také oznámili, že na portálu DAFilms.cz se do 12. března uskuteční zpoplatněné streamování českých dokumentárních filmů nominovaných na Českého lva. V rámci této akce s podtitulem Český lev dokumentární mohou diváci zhlédnout čtyři z nominovaných dokumentů za uplynulý rok.