Print this page

Zeman navrhol Putinovi likvidovať novinárov Foto: Kremlin.ru

 Dnešné stretnutie prezidentov Českej republiky a Ruska vyvolalo pozornosť viacerých médií vďaka výroku Miloša Zemana na adresu veľkého počtu prítomných novinárov v rokovacej miestnosti.

"Je tu príliš veľa novinárov. Je potrebné ich likvidovať," povedal Zeman, keď s Vladimirom Putinom vchádzal do miestnosti. Ruský prezident odpovedal: "Nie je ich potrebné likvidovať, ale znížiť ich počet, to áno."

Nemecká agentúra DPA situáciu opísala slovami, že sa Zeman pokúsil na Putina zapôsobiť desivým vtipom. DPA zároveň upozornila na opakované prípady zastrašovania novinárov v Rusku. Organizácia Reportéri bez hraníc na tohtoročnom zozname 180 krajín zoradených podľa rešpektu k slobode tlače zaradila Rusko na 148. miesto. ČR je na zozname dvadsiata tretia.

Hovorca prezidenta Jiří Ovčáček výrok Zemana označil za bonmot.

Na začiatku stretnutia sa Putin opýtal Zemana, či sa bude tlmočiť. Zeman to označil za zbytočné. "Nie je potrebné. My všetci rozumieme akémukoľvek ruskému dialektu," povedal.

Obaja prezidenti sa v Pekingu zúčastnili konferencie venovanej budovaniu novodobej Hodvábnej cesty, ktorá má spojiť Čínu a väčšinu Ázie, Európy a Afriky.