Praha spustila informačný web k Airbnb a podobným službám

Praha spustila informačný web k Airbnb a podobným službám Foto: Hl.mesto Praha

Praha spustila ve čtyřech jazycích web, který poskytuje informace a doporučení ohledně sdíleného ubytování.

 

 

Dnes o tom informoval magistrát. Lidé, kteří nabízejí nebo si pronajímají byty prostřednictvím Airbnb a podobných služeb, na stránkách naleznou informace o zákonných povinnostech. Web na doménách sdileneubytovani.praha.eu a shared-accommodation.praha.eu funguje v české, anglické, německé a francouzské verzi.

"Ubytovatele web informuje o daňové a živnostenské povinnosti, poplatku za lázeňský nebo rekreační pobyt, oznamovací povinnosti cizinecké policii a podobně. Ti, kdo se chtějí v Praze ubytovat, tam zase najdou doporučení a důležitá pravidla týkající se například domovního řádu, dodržování nočního klidu mezi 22:00 a 6:00 a spoustu dalších informací," uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Podle radního pro kulturu a cestovní ruch Jana Wolfa (KDU-ČSL/Trojkoalice) řada pronajímatelů o svých povinnostech neví. Informovat je o nich je prvním krokem k tomu, přimět je k dodržování pravidel.

Podle odhadů magistrátu město ročně přichází zhruba o 120 milionů korun na neuhrazených ubytovacích poplatcích z krátkodobého ubytování. Vyplývá to z porovnání počtu nabízených nemovitostí přes Airbnb a počtu majitelů nemovitostí, kteří jsou přihlášeni k placení místního poplatku. Majitelé bytů mají povinnosti platit místní poplatek za lázeňský nebo rekreační pobyt 15 korun na osobu a den. Výtěžek si dělí magistrát a městská část.

Airbnb se svými službami v Praze už vyrovnala objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení. Podle vládní analýzy v hlavním městě Airbnb dosáhla ročního objemu obchodu 2,2 miliardy korun. Magistrát prověřuje i další možnosti, jak sdílené ubytování dostat pod kontrolu. Téma sdílených služeb se řeší i na vládní úrovni.

Loni se v Česku přes Airbnb ubytovalo 710.000 zahraničních turistů, což je meziroční růst o 59 procent. Počet nabídek ubytování byl letos v dubnu v Česku 15.900, z toho 11.500 v Praze. Kromě Airbnb působí na trhu například Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals či Vrbo.