Česká polícia obvinila novinára z ohovárania, hrozia mu dva roky

Česká polícia obvinila novinára z ohovárania, hrozia mu dva roky Zdroj: Facebook M. Přibil

 Zlínští policisté obvinili z pomluvy jednačtyřicetiletého novináře z Prahy.

 

Podle České televize jde o bývalého redaktora Mladé fronty Dnes Marka Přibila. Loni 3. června uvedl podle policie v celostátním deníku nepravdivé informace. Týkaly se zlínského sociálnědemokratického zastupitele Romana Vaigela, který v té době působil jako poradce ministra vnitra. Článek zpochybnil Vaigelovo středoškolské vzdělání. Novináři hrozí v případě uznání viny až dva roky vězení nebo zákaz činnosti, řekla dnes ČTK zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

ČTK se pokusila Přibila kontaktovat, ale bez úspěchu. Novinář na svém facebookovém profilu potvrdil, že se obvinění skutečně týká jeho. "Kdosi asi touží, abych jezdil teď často do Zlína na výslechy," napsal Přibil.

Zdrojem informací, který zpochybnil Vaigelovo dosažené vzdělání, byla pro Přibila bývalá sociální demokratka Marcela Vlasáková. Z článku vyplývá, že Vlasáková obvinila svého kolegu Vaigela, že si koupil vysvědčení z dnes již neexistující střední školy v Brně. Podala na něj proto trestní oznámení. Ministr vnitra Milan Chovanec následně vyřadil Vaigela z týmu svých poradců.

Policie však podle Kozumplíkové po ročním pátrání a vyhodnocování důkazů, jako byly telefonické hovory, sms či e-mailové zprávy, vyloučila, že by zdrojem informací byla Vlasáková. Informace v článku označila policie za lživé.

Přibil se podle Kozumplíkové hájil tím, že informaci o Vaigelově nedokončeném středoškolském vzdělání získal od regionální političky, kterou ve svém článku citoval. Dnes na facebookovém profilu uvedl, že Vlasákovou citoval z textu trestního oznámení. Jde o první případ, kdy policisté ve Zlíně obvinili novináře pro trestný čin pomluvy. Další možné způsobené škody policisté zjišťují.

Inkriminovaný článek publikovala jak tištěná, tak internetová média. Jeho text podle policie poškodil Vaigelovu pověst, a to jak v pracovním, tak v osobním životě. ČTK se pokusila Vaigela kontaktovat s žádostí o vyjádření, politik však nezvedá telefon. Jak dnes ČTK řekl předseda Okresního výkonného výboru ČSSD ve Zlíně a zlínský zastupitel Tomáš Šenkeřík, Vlasáková už několik let není členkou strany.

Mladá fronta DNES Přibila propustila poté, co byly na internetu zveřejněny první nahrávky mezi ním a tehdejším ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Na audiozáznamech, které vyhrotily napjatou situaci ve vládní koalici, mluví Babiš s Přibilem o připravovaných článcích o politických rivalech.