Novou šéfredaktorkou ČTK bude Radka Matesová Marková

 Novou šéfredaktorkou ČTK bude Radka Matesová Marková Foto:ČTK

  Novou šéfredaktorkou zpravodajství České tiskové kanceláře (ČTK) bude od února dosavadní šéfeditorka Radka Matesová Marková (43).

 Funkci převezme od generálního ředitele Jiřího Majstra, který ji vykonával od odchodu šéfredaktora Petra Holubce v roce 2016.

Zástupcem Markové bude šéfeditor Jan Vavrušák (42). Novým šéfeditorem místo Markové se pak v polovině ledna stane bývalý zástupce šéfredaktora zpravodajského portálu Info.cz Zdeněk Fučík (41), který se do ČTK vrací po několika letech.

"Sestavit nové vedení redakce byl jeden ze závazků z mého výběrového řízení. Jak jsem bezprostředně po potvrzení ve funkci řekl, stanovil jsem si jako zásadní kritéria, že musí jít o zkušené novináře, že musejí mít moji plnou důvěru, a že musejí rovněž mít důvěru lidí, které budou řídit," uvedl Majstr.

Marková za svůj hlavní úkol považuje udržet vysoký standard multimediálního zpravodajství ČTK a hledat nové možnosti jak naplnit potřeby klientů v současné turbulentní době. Je přesvědčená, že význam kvalitní a nezávislé žurnalistiky, kterou ČTK poskytuje, neustále stoupá. "Četka je týmem novinářských profesionálů, kteří pracují s velkým nasazením. Pro mě osobně je nejdůležitější, aby vždy platilo, že na ČTK se její klienti mohou spolehnout," uvedla.

"Jsem rád, že pan ředitel splnil svůj slib a oddělil funkci generálního ředitele a šéfredaktora. Výběr nového šéfa redakce je čistě v jeho kompetenci a věřím, že měl šťastnou ruku. Nové šéfredaktorce přeji, aby se svým týmem zabodovala u současných i budoucích klientů agentury," uvedl předseda Rady ČTK Tomáš Mrázek.

Marková do ČTK nastoupila v roce 1997 jako zpravodajka domácí redakce ještě během studií politologie na Fakultě sociálních věd UK. Zabývala se zejména armádní problematikou a českou zahraniční politikou. Po stáži v bruselské odbočce agentury působila v letech 2001 - 2003 jako zpravodajka ČTK v Paříži. V letech 2004 - 2007 řídila zahraniční redakci ČTK, poté měla na starost projekt multimediálního magazínového zpravodajství. Od roku 2009 je šéfeditorkou zpravodajství ČTK. V poslední době se podílela mimo jiné na zavedení liveblogů, tedy služby ČTK Live pro internetové vydavatele.

ČTK je majetkově i hospodářsky oddělena od státu. Hlavním zdrojem financování provozu agentury jsou výnosy z prodeje zpravodajství jejím klientům, od státu nepobírá žádné dotace. Veřejnoprávní agentura poskytuje zpravodajství většině českých médií, řadě podniků, státních institucí, zastupitelských úřadů i dalším odběratelům. Zpravodajský servis ČTK odebírají i média na Slovensku. ČTK je dnes multimediální agenturou, která poskytuje denně zhruba 600 textových informací, stovky fotografií, audionahrávky, videozpravodajství i informační grafiku. Zaměstnává 250 lidí.

Sledujte dianie v českých médiách aj na facebooku.