Účasť kontroverznej kapely Ortel na Českom slávikovi bude mať ďalšiu dohru

Účasť kontroverznej kapely Ortel na Českom slávikovi bude mať ďalšiu dohru Foto: Ortel.cz

Účasť kontroverznej kapely Ortel na Českom slávikovi bude mať dozvuky pred českým regulačným orgánom Radou pre rozhlasové a televízne vysielanie.

 

 

Skupina, ktorá je spájaná s krajnou pravicou, získala dve ocenenia – druhé miesto v kategórii kapela a jej spevák Tomáš Ortel, ktorý pôsobí aj v neonacistickej skupine Conflict 88, získal tretie miesto v kategórii spevák.

Na vystúpenie skupiny, ktorej texty sú často zamerané proti menšinám, podal sťažnosť člen volebného výboru Poslaneckej snemovne Jan Chvojka (ČSSD). Informáciu priniesla Česká televízia.
Skupina v živom vysielaní TV Nova prevzala ocenenie a poďakovala.

Viac: Na Českom slávikovi triumfoval Gott, Bíla aj Ortel

"Tá skupina už sa pohybuje za hranou zákona. Vyvoláva xenofóbne nálady, je založená antisemitsky a všeobecne šovinisticky. Myslím si, že v hlavnom vysielacom čase na kanáli najsledovanejšej súkromnej televízie takáto skupina nemá čo robiť," povedal ČT Chvojka.

Televízia Nova, ktorá Českého slávika vysiela, nevidí na účasti skupiny ani jej speváka nič zlé. Odvoláva sa na rozhodnutie usporiadateľa ankety. "Spoločnosť Musica Bohemica ako organizátor sa rozhodla zaradiť kapely podľa preferencií divákov a my toto rozhodnutie rešpektujeme," uviedla pre ČT hovorkyňa Novy Anna Suchá.

Podľa predsedu RRTV Ivana Krejčího Chvojkova sťažnosť do kancelárie rady už dorazila.