Detektívna trilógia režiséra Jana Hřebejka vsádza aj na humor

 Detektívna trilógia režiséra Jana Hřebejka vsádza aj na humor Foto: ČT

Detektivní trilogie režiséra Jana Hřebejka Pět mrtvých psů, jejíž první díl Česká televize (ČT) uvede 10. dubna, je třetím cyklem série Detektivové od Nejsvětější Trojice.

 

 

Novou trilogií navazuje Hřebejk na Případ pro exorcistu, druhý díl cyklu nazvaný Modré stíny, režíroval Viktor Tauš. Pět mrtvých psů opět vychází z předlohy spisovatele a olomouckého pedagoga Michala Sýkory.

"Detektivka je teď populární žánr. Ono to samozřejmě přejde, ale tak je to v pořádku. Co se ujme, zbude k reprízování. Něco sází na mystiku, my v jistém smyslu sázíme na humor a fiktivní případy, které jsou něčím zajímavé. Uvidíme, k čemu se diváci budou ochotni vrátit," řekl dnes ČTK Hřebejk. "Nikde nezlehčujeme něčí smrt, ale ten humor je trochu v tradici britských detektivek," dodal.

V Hřebejkově novince má tým vedený postavou Kláry Melíškové vyšetřit krádež tří medvědů ze zoo, při níž zemřel noční vrátný. Stopy vedou k obchodníkům se vzácnými zvířaty a k černému trhu s produkty tradiční asijské medicíny. "Pět mrtvých psů je pro mě návrat mezi staré známé. Detektivky jsou ve svém ukotvení v Olomouci originální, staví na charakterech kriminalistů a nevyhýbají se humoru," uvedl Hřebejk.

S Melíškovou se vrátí i představitelé dalších kriminalistů, které hrají Stanislav Majer, Tereza Voříšková a Miroslav Krobot.

Trilogii Pět mrtvých psů měl původně natáčet režisér Jan Prušinovský, ale vzhledem k jeho zaneprázdněnosti se režie ujal Hřebejk. Do role policisty Průchy obsadil lídra skupiny Sto zvířat Jana Kalinu. "Role policejního šéfa Průchy byla jediná obsazená. Ale Leoš Noha, který ji měl hrát, v tom termínu také nemohl, a já jsem obdivovatel představení Dechovka, kde hraje Honza Kalina. Jeho role je v seriálu klíčová, ta postava prodělá největší vývoj a řekl bych, že jeho herecký úkol tam byl nejtěžší. Objev Honzy považuju za přínos tohoto cyklu," podotkl Hřebejk.

Trilogie Pět mrtvých psů navazuje na minisérii Případ pro exorcistu, který sledovalo na obrazovkách ČT v průměru 1,37 milionu diváků. Následující Modré stíny v průměru před obrazovky přilákaly přes 893.000 diváků.

Sledujte nás na podstránke, ktorá prináša správy hlavne z diania v médiách v ČR: