Print this page

Kevin Spacey čelí ďalšiemu obvineniu zo sexuálneho útoku Foto: Netflix

Kalifornská prokuratúra preveruje nové podozrenia zo sexuálneho útoku, ktorého sa údajne dopustil herec Kevin Spacey.

 

Oznámenie bolo podané v utorok v Los Angeles a je predmetom vyšetrovania, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu prokuratúry Grega Rislinga. Spaceyho v minulosti z obťažovania obvinilo viac ako tridsať mužov.

O prípade prokuratúra neposkytla bližšie informácie. V apríli polícia v Los Angeles preverovala prípad údajného sexuálneho napadnutia, ktoré sa Spacey dopustil v roku 1992. Podľa serveru The Daily Beast údajne utrpelo ujmu až dvanásť ľudí.

Ako prvý päťdesiatosemročného herca vlani v októbri obvinil zo sexuálneho obťažovania o dvanásť rokov mladší americký herec Anthony Rapp, ktorého sa vraj pokúsil zviesť pred zhruba tromi desiatkami rokov. Spacey mal vtedy 26 a Rapp 14. Spacey sa Rappovi za "nevhodné správanie" ospravedlnil.

Tento rok v júli oznámila britská polícia, že vyšetruje šesť podozrení zo sexuálnych útokov, ktorých sa Spacey údajne dopustil. Päť z údajných útokov sa odohralo v Londýne medzi rokmi 1996 a 2008 a šiesty v západoanglickom meste Gloucester v roku 2013.

Už vlani na jeseň sa objavili informácie, že Spacey počas svojho pôsobenia v londýnskom divadle Old Vic údajne sexuálne obťažoval najmenej dvadsať mužov. Držiteľ filmovej ceny Oscar bol umeleckým riaditeľom londýnskeho divadla v rokoch 2004 až 2015.

Obvinenia mali pre inak uznávaného herca tvrdý dopad. Medzinárodná akadémia televíznych umení a vied sa rozhodla neudeliť Spaceymu zvláštne ocenenie zakladateľov medzinárodných televíznych cien Emmy. Spoločnosť Netflix, ktorá produkuje seriál House of Cards, pozastavila nakrúcanie jeho ďalšie rady. Neskôr potom potvrdila, že šiesta séria seriálu bude, ale už bez Spaceyho.