Print this page

Rusko vraj chce Sencova vymeniť za Rusov väznených v USA Foto: Film O. Sencov

Rusko vraj chce vymeniť ukrajinského filmára Olega Sencova, ktorý v ruskom väzení už 140 dní drží hladovku, za troch svojich občanov uväznených v USA: obchodníka so zbraňami Viktora Buta, pilota Konstantina Jarošenka, odsúdeného za pašovanie drog, a Máriu Butinovu, držanú vo väzbe.

 

Uviedol to ruský opozičný denník Novaja gazeta s odvolaním sa na nemenovaný zdroj, blízky rozhovorom o výmene zajatcov medzi Ruskom a Ukrajinou. "Moskva je pripravená rokovať o takejto 'humanitárnej akcii' priamo s Washingtonom, pričom Ukrajina by nebola do rokovaní zapojená," tvrdí tento zdroj.

Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová pre denník povedala, že o takejto iniciatíve nevie. Ani filmárov obhajca Dmitrij Dinze nemá vedomosť "o takejto konfigurácii", avšak je ochotný prispieť k výmene, ak zámery Moskvy sú naozaj vážne.

Pilota Jarošenka poslal americký súd do väzenia v roku 2011 za pašovanie drog na 20 rokov. But si odpykáva 25-ročný trest v súvislosti s predajom zbraní povstalcom z kolumbijskej organizácie FARC. Butinovú americké úrady podozrievajú z nezákonného lobingu, za čo jej hrozí desať rokov väzenia.

Novaja gazeta pripomenula, že o osude všetkých štyroch väzňov minulý mesiac telefonicky rokovali šéfovia americkej a ruskej diplomacie: Mike Pompeo vtedy nastolil otázku Sencovovho oslobodena, Sergej Lavrov naopak hovoril o "nezákonnom väznení" podnikateľa Buta a pilota Jarošenka, ako aj o "prenasledovaní ruskej občianky Butinovej pod vymyslenou zámienkou ".

Začiatkom septembra amerického prezidenta Donalda Trumpa požiadala o omilostenie Buta a Jarošenka ruská ombudsmanka Taťjana Moskalkovová. O Butovi a Jarošenkovi sa nedávno zmienil aj Viktor Medvedčuk, ukrajinský podnikateľ známy blízkymi vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý zohral kľúčovú úlohu pri výmene zajatcov medzi Ukrajinou a proruskými separatistami.