Print this page

Sencov prestal držať hladovku, oznámila ruská väzenská správa

Ukrajinský režisér Oleg Sencov, odsúdený v Rusku na 20 rokov za terorizmus, prestal držať hladovku.

 

Oznámila to dnes ruská väzenská správa. Sencov hladoval vo väzení na severe Sibíri od polovice mája a na jeho zhoršujúci sa zdravotný stav upozorňovalo mnoho umelcov a politických predstaviteľov po celom svete, vrátane Slovenska. Sencovovi blízki sa k informácii o ukončení hladovky zatiaľ nevyjadrili.

"Oleg Sencov prestal držať hladovku, oznámil to vo vyhlásení a súhlasil s príjmom potravy. O tom, ako ho vyviesť zo stavu hladovania, rokovali najlepší dietológovia v Moskve. Pre normalizáciu jeho zdravia bola zostavená zodpovedajúca diéta," povedal dnes podľa agentúry TASS zástupcu vedenia väzenskej správy Valerij Maksimenko.

Sencov je odporcom ruskej anexie Krymu. V auguste 2015 ho odsúdil moskovský súd na 20 rokov za to, že sa na jar 2014 spolu so svojím spoločníkom pokúsil na anektovanom ukrajinskom polostrove podpáliť kanceláriu vládnej strany Jednotné Rusko a ďalšieho ruského spolku. Režisér obvinenie označil za vykonštruované.

Filmár prestal prijímať potravu 14. mája. Nažive bol udržiavaný vďaka infúziám vo väzenskej nemocnici. Hladovkou sa domáhal oslobodenia "všetkých ukrajinských politických väzňov" z ruských väzníc.

Na zhoršujúci sa zdravotný stav Sencova dlhodobo upozorňoval jeho obhajca. Väzenská správa ale zdravie režiséra doteraz hodnotila ako uspokojivé.