Print this page

V kinách je film Až príde vojna o slovenskej domobrane (VIDEO) Foto: Film

Česko-chorvátsky film Až príde vojna režiséra Jana Geberty je dokumentárnou sondou do činnosti slovenskej domobrany.

 

Dokumentárny film o vzostupe nacionalizmu na Slovensku, ktorý portrétuje vedúcu osobnosť polovojenskej skupiny Slovenských brancov Petra Švrčeka a jeho družinu, bol uvedený na MFF Berlín 2018. Kontroverzná skupina Slovenskí branci regrutuje mladých mužov z celého Slovenska.

Hlavná postava dokumentu Petr Švrček býva u rodičov a na prvý pohľad sa nijak nelíši od svojich vrstovníkov. Má pekné dievča a dostal sa na vysokú školu. Jeho skutočný život je ale inde – cíti sa byť vlastencom a pred niekoľkými rokmi založil organizáciu Slovenskí branci, na čele ktorej stojí. Jeho intenzívnym vojenským výcvikom "na obranu a zachovanie národa" uprostred slovenských lesov prešlo viac ako dvesto mladých mužov hľadajúcich vedenie a vlastnú identitu. V maskáčoch a s maketami samopalov sa podrobujú Petrovým autoritatívnym sklonom a drsným pravidlám, ktoré skôr než vojenský výcvik pripomínajú hru na diktatúru. Šéf domobrany verí, že jeho modelová organizácia má veľkú budúcnosť. Je odhodlaný uniformu raz odložiť a so svojou víziou osloviť celú spoločnosť už ako politik.

Režisérovi Gebert nepripadajú Slovenskí branci len ako neškodná skupina mladých ľudí milujúcich zbrane a svoju vlasť. "V strednej Európe máme naozaj veľký problém so vzostupom populizmu a nacionalizmu. Film je mojím kritickým komentárom k tejto situácii," povedal.

Uvedenie snímky Až príde vojna budú doprevádzať diskusie s tvorcami, osobnosťami verejného života aj s protagonistami filmu. Projekcie s diskusiami budú v Prahe, Plzni, Brne, Liberci, Pardubiciach, Košiciach a Děčíne. Medzi hosťami filmových debát budú napríklad diplomat Petr Kolář, historik Jiří Padevět, vojnový fotograf Stanislav Krupař, publicista Tomáš Klvaňa, sociológ Fedor Gál aj veliteľ domobrany Slovenskí branci Peter Švrček.