Print this page

Nemecké kino ponúka členom AfD vstup zdarma na Schindlerov zoznam (VIDEO) Foto z filmu

Kontroverzné reakcie vyvolala akcia kina v meste Hachenburg v nemeckom Porýní-Falcku, ktorá ponúka členom protiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vstup zdarma na film Schindlerov zoznam.

 

Chce tým upozorniť na to, že strana, ktorú mnohí považujú za pravicovo populistickú až radikálnu, niekedy bagatelizuje udalosti holokaustu.

Kino film je o podnikateľovi Oskarovi Schindlerovi, ktorý za druhej svetovej vojny zachránil pred smrťou okolo 1200 Židov, uvedie 27. januára. Teda v deň, kedy si svet pripomína pamiatku približne šiestich miliónov obetí holokaustu. Kým bežný divák za vstupenku zaplatí sedem eur, členovia AfD, ktorí predložia svoj stranícky preukaz, budú mať vstup zdarma.

"Naším zámerom určite nie je vyčlenenie alebo zahanbenie AfD. To, že sa toľko ľudí cíti silne dotknutý, nebolo naším cieľom a je to pre nás nepochopiteľné. Vôbec netvrdíme, že voliči AfD sú nacisti," píše kino na svojom webe v reakcii na silnú odozvu na akciu. Zároveň však upozorňuje, že z programu strany sa dá usudzovať zľahčovanie vtedajších udalostí.

Kontroverzné výroky vo vzťahu k holokaustu a druhej svetovej vojne sa u popredných politikov AfD objavili už viackrát. Napríklad predseda strany Alexander Gauland hovoril o tom, že doba nacizmu je len "vtáčím trusom" na úspešných nemeckých dejinách a šéf durynskomého AfD Björn Hock zase vyhlásil, že pamätník holokaustu v centre Berlína je "pamätníkom hanby".

Veľká väčšina reakcií na zámer kina je podľa Karin Leicherovej, ktorá s nápadom prišla, pozitívna. Polícia však preveruje výhražné video, v ktorom je reč o výbušninách, ktoré by mohli explodovať. Samotná AfD v Porýní-Falcku akciu kina odsúdila. Nie je podľa nej možné stranu stavať do súvislosti s priemyselným vraždením ľudí židovského presvedčenia.