Print this page

Agnieszka Holland dokrútila film Šarlatán s Ivanom Trojanom a Jurajom Lojom (VIDEO) Youtube Totalfilm.cz

Režisérka Agnieszka Holland dokrútila na začiatku júla film Šarlatán, ktorý rozpráva o ľudovom liečiteľovi Janovi Mikoláškovi. Po 36 natáčacích dňoch patrila posledná klapka filmu osemnásťročnému Josefovi Trojanovi, ktorý hrá Mikoláška v najmladšom veku.

Ďalších niekoľko desiatok rokov života liečiteľa, ktorý zasvätil svoj život starostlivosťou o chorých, stvárnil jeho otec Ivan Trojan. Do kín by mal film doraziť začiatkom budúceho roka. ČTK informovala Gábina Vágner.

Scenár napísal Marek Epstein. "Myslím si, že je to najlepší scenár, aký kedy Marek Epstein napísal. Zároveň to bolo to najnáročnejšie, čo som kedy točil. Obsiahol som tri vekové obdobie, tá postava je veľmi rozporuplná a scenár sa pohyboval v niekoľkých časových rovinách, takže som musel byť veľmi dobre pripravený, "uviedol Ivan Trojan.

 

Historická dráma sleduje osudy ľudového liečiteľa Mikoláška, ktorý pomohol podľa dobových zdrojov viac než piatim miliónom pacientov. Bez ohľadu na dobu a režim a bez lekárskeho vzdelania diagnostikoval a bylinkami liečil chorých zo všetkých spoločenských vrstiev. Sám ale bojoval s vnútornými démonmi. "Vedel pomôcť ľuďom, ale zároveň si uvedomoval, že potrebuje pomôcť aj sám sebe," podotkol Ivan Trojan.

Výraznú rolu liečiteľovho asistenta si zahral slovenských herec Juraj Loj, pre ktorého to bola prvá práca s Hollandovou. "Je to obrovská osobnosť, neskutočne vitálne žena, ktorá dáva strašne veľa energie do projektu aj všetkým ostatným, je to taký hnací motor," uviedol Loj.

Filmy Agnieszky Holland získali mnoho ocenení, napríklad film Európa, Európa z roku 1990 dostal okrem iného Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara pre najlepší scenár. Hollandove je napríklad za oceňovanou minisériou o Jánovi Palachovi Horiaci ker z roku 2013, kde si zahral aj Ivan Trojan.

Poľská režisérka a scenáristka Holland, ktorá v roku 1971 absolvovala pražskú FAMU, pred dvoma rokmi prevzala titul doctor honoris causa Akadémie múzických umení (AMU) v Prahe. Na festivale Febiofest vtedy predstavila svoj nový film Cez kosti mŕtvych. Detektívka s prvkami čiernej komédie vznikla na motívy knižného thrilleru spisovateľky Oľgy Tokarczukovej a Holland ho označila za svoj najviac "český" film.