Print this page

Pri požiari v štúdiu animovaných filmov zahynulo najmenej 33 ľudí (VIDEO) Youtube CrunchyTroll

Najmenej 33 ľudí zahynulo pri požiari v známom japonskom štúdiu animovaného filmu Kyoto Animation Studio v japonskom Kjóte.

 

Informovali o tom dnes agentúry Reauters a AFP s odvolaním sa na hasičov.

Ďalších 36 ľudí bolo ranených, niektorí sú v kritickom stave, uviedli miestni hasiči. Oheň úmyselne založil na druhom poschodí trojposchodovej budovy 41-ročný muž, ktorý v štúdiu vylial horľavú tekutinu a zapálil ju. Je medzi zranenými. Bol prevezený do nemocnice a k podpaľačstvu sa priznal, napísala agentúra Kjódó.

Oheň zachvátil budovu spoločnosti Kyoto Animation, ktorá produkuje úspešné televízne kreslené seriály, okolo 10:30 miestneho času (3:30 SELČ). Oheň sa nepodarilo dostať plne pod kontrolu ani po troch hodinách hasenia. Na mieste zasahovalo asi 30 hasičských vozidiel. V čase požiaru sa v budove nachádzalo podľa prvých správ okolo 70 ľudí.

Pred zverejnením poslednej bilancie hasiči našli okolo desať mŕtvych na schodoch z druhého poschodia smerom na strešnú terasu.

Polícia udalosť vyšetruje ako trestný čin. "Muž vylial horľavinu a zapálil ju," povedal hovorca kjótskej polície. Kričal pritom "zdochne!", Uviedli niektorí svedkovia. Policajti na mieste našli aj nože. Motív činu zatiaľ nie je známy.

Štúdio malo podľa filmového kritika Juičiho Maeda obrovský vplyv na japonský animovaný film. "Skutočnosť, že zrazu zomrelo toľko ľudí, bude ohromnou ranou pre japonský priemysel animovaného filmu," povedal.