Print this page

HBO bude vysielať seriál o udalostiach, ktoré viedli k vojne v Gaze Foto: HBO

Americká televízia HBO začne budúci týždeň vysielať desaťdielný dokumentárny seriál Our Boys (Naši chlapci) o udalostiach, ktoré pred rokom 2014 viedli k vojne v palestínskom Pásme Gazy.

 

V konflikte zomrelo viac ako 2200 Palestínčanov, z ktorých polovica boli civilisti. Na izraelskej strane bolo 73 mŕtvych, hlavne vojakov.

HBO bude prvýkrát vysielať seriál v hebrejčine a v arabčine, relácia bude mať anglické titulky. Spoluautormi sú Joseph Cedar, ktorý bol dvakrát nominovaný na Oscara za najlepší cudzojazyčný film, Hagaj Levi, ktorý bol ocenený Zlatým glóbusom, a palestínsky občan Izraela Taufik abú Vail, ktorý dostal za film Smäd cenu kritikov v Cannes.

Izrael začal vojnu proti Pásmu Gazy v júli 2014 po raketových útokoch, ktoré z Pásma Gazy viedlo radikálne hnutie Hamas. Útoky boli odvetou za intenzívnu vojenskú operáciu, pri ktorej Izraelčania na okupovanom Západnom brehu Jordánu zatýkali členov tejto skupiny a pátrali po únoscoch a vrahoch troch izraelských mladíkov. Ich telá sa našla až 14 dní po únose. Potom traja Izraelčania pri Jeruzaleme upálili šestnásťročného Palestínčana Muhammada Abu Chudajra z východného Jeruzalema. Boje v pásme potom trvali 51 dní.

Cedar povedal, že sa spolu s kolegami snažil o citlivý žurnalistický prístup. "Snažili sme sa dostať na obrazovky niečo, čo bude najbližšie skutočným udalostiam, alebo aspoň ako my ich chápeme," citovala ho agentúra AP. Jeho kolega Levi počíta s ťažkosťami. "Povedzme si úprimne, budú na nás útočiť sprava, zľava, budú to Arabi aj Židia. Bude to ťažké pre všetkých," povedal. Abú Vail potom upozornil, že "pôjde o film, ktorý neuspokojí ani Izraelčanov, ani Palestínčanov". Dúfa ale, že ich osloví a možno aj zmení názory niektorých z nich.

Prípravy na film začali v roku 2015, točilo sa v okolí Jeruzalema, aby boli scény autentické. Dej je točený z pohľadu abú Chudajrovej rodiny, jedného agenta izraelskej kontrarozviedky a abú Chudajrových vrahov. Dvoch z nich poslal súd do väzenia na doživotie, jedného na 21 rokov. Všetci priznali, že motívom ich činu bola pomsta za smrť troch židovských mladíkov. Jeden z ich vrahov bol v Izraeli odsúdený na doživotie, dvaja boli zastrelení pri prestrelke s vojakmi.