Print this page

Zomrel americký herec Kirk Douglas (VIDEO) Kirk Douglas vo filme Spartakus

Vo veku 103 rokov zomrel americký herec, producent a režisér Kirk Douglas.

Časopisu People to potvrdil jeho syn, tiež herec, Michael Douglas. Hoci do prvej hollywoodskej hereckej ligy patril Kirk Douglas najmä v 40. až 60. rokoch minulého storočia, na filmovom plátne sa objavoval ešte pred niekoľkými rokmi.

"S obrovským zármutkom spolu so svojimi bratmi oznamujem, že nás dnes vo veku 103 rokov opustil Kirk Douglas," uviedol Michael Douglas.

Kirk Douglas sa narodil ako Issur Danielovitch (rusky Iser Danijelovič) v Amsterdame v štáte New York do rodiny chudobných židovských prisťahovalcov z oblasti terajšieho Bieloruska. Od mladosti sa venoval divadlu, boxu a grécko-rímskemu zápasu. Absolvoval tiež hereckú prípravu na Americkej akadémii dramatických umení v New Yorku a v roku 1941 sa objavil prvýkrát na Broadwayi. Pri filme debutoval v roku 1946.

Douglas na seba výrazne upozornil v roku 1949 hlavnou úlohou boxera v dráme Šampión, za ktorú bol prvýkrát nominovaný na Oscara. Ďalšie dve nominácie na túto cenu mu vyniesli role vo filmoch Mesto ilúzií (1952) a Smäd po živote (1956). Prestížnej ceny sa dočkal až v roku 1995 za celoživotné dielo. Jednou z najslávnejších Douglasovýchrolí je vodca vzbúrených otrokov Spartakus v slávnom rovnomennom filme z roku 1960.

Herec bol dvakrát ženatý. Jeden z jeho štyroch synov, Michael, tvorí s manželkou Catherine Zeta-Jonesovou prominentný hollywoodsky pár.