Print this page

Oscary sú rozdané, najviac ocenení má Parazit. Sošky si odniesli aj Pitt či Zellwegerová (VIDEO) Reprofoto ČT

Cenu americkej filmovej akadémie Oscar za najlepší film minulého roka získal juhokórejský film Parazit režiséra Pong Čung-hoa.

 

Prvýkrát v dejinách udeľovania týchto prestížnych ocenení tak v hlavnej kategórii zvíťazil neanglicky hovorený film. Sociálna satira Parazit zvíťazila aj v počte získaných zlatých sošiek. Okrem najlepšieho filmu vyhrala v kategóriách najlepší zahraničný celovečerný film, réžia a pôvodný scenár.

Odporúčame aj: Prehľad víťazov filmových cien Oscar za rok 2019 (VIDEO)

Najlepšími hercami v hlavných úlohách sa stali Joaquin Phoenix za výkon vo filme Joker a Renée Zellwegerová za rolu Judy Garland v životopisnej snímke Judy.

Po Parazite, ktorý mal šesť nominácií a získal štyroch Oscarov, sa ako druhá v počte získaných cien umiestnila vojnová dráma 1917 s tromi cenami. Snímka, ktorá sa začiatkom februára stala víťazom britských filmových cien BAFTA, ale premenila nominácie len v technických kategóriách. Cenu získal kameraman Roger Deakins a akademici ocenili tiež zvuk a vizuálne efekty vojnového filmu.

Po dvoch Oscaroch majú snímky Vtedy v Hollywoode režiséra Quentina Tarantina, Le Mans '66 Jamesa Mangolda a Joker Todda Phillipsa.

Joker pritom vstupoval do súboja ako favorit s jedenástimi nomináciami. Jednu z nich premenil v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe, v ktorej Oscara dostal Joaquin Phoenix. V Jokerovi zaznela podľa akademikov tiež najlepšia hudba, ktorú zložila islandská skladateľka Hildur Gudnadóttirová. Tá sa pritom stala prvou ženou, ktorá dostala Oscara v kategórii najlepší hudba.

S jedinou nomináciou do súťaže vstupoval životopisný film Judy, ktorý rozpráva príbeh herečky Judy Garland. Cenu za výkon v hlavnej úlohe získala Renée Zellwegerová, ktorá tak má na konte už druhého Oscara. Prvého dostala v roku 2004 za film Návrat do Cold Mountain.

Za vedľajšie úlohy ocenili akademici Brada Pitta a Lauru Dernovú. Pre Pitta je dnešná cena za rolu v Tarantinovej nostalgickej snímke Vtedy v Hollywoode prvým hereckým Oscarom, v minulosti získal zlatú sošku len za koprodukciu filmu 12 rokov v reťaziach. Dernová ocenenie dostala za rolu rozvodovej advokátky vo filme Noaha Baumbacha Manželská história. Pre film z dielne Netflixu je zo šiestich nominácií cena Laury Dernovej nakoniec jedinou.

Po jednom Oscarovi majú filmy Králíček Jojo režiséra Taika Waititiho (scenár podľa predlohy), adaptácia knihy z 19. storočia Malé ženy (kostýmy) a film Bombshell (masky). Najlepšia pieseň (Im Gonna) Love Me Again, ktorú zložil spevák Elton John spolu s Berniem Taupinom, zaznela vo filme Rocketman.

V kategórii celovečerný dokument má prestížne ocenenie Americká fabrika, ktorú produkovala spoločnosť Higher Ground Productions exprezidenta Baracka Obamu a jeho manželky Michelle. Najlepším celovečerným animovaným filmom sa stal podľa akademikov Toy Story 4: Príbeh hračiek.

Prekvapením večera bol pre mnohých neúspech filmu Iráčan režiséra Martina Scorseseho. Nepremenil žiadnu z desiatich nominácií.

Odovzdávanie Oscarov sa rovnako ako vlani zaobišlo bez hlavného moderátora. Namiesto neho ceny v 24 kategóriách odovzdávali napríklad Jane Fondová, Rami Malek či Sigourney Weaverová.

Kritike tento ročník čelil opäť kvôli nízkemu zastúpeniu žien a černochov medzi nominovanými. Na twitteri sa napríklad objavil hashtag #OscarsSoWhite (tak biele Oscary). V kategórii réžia nebola nominovaná žiadna žena a medzi dvadsiatimi nominovanými hercami bola Cynthia Erivoová jedinou černoškou.

Politika tohtoročných Oscarov príliš neovplyvnila. Ďakovnú reč využil k výzve k "boju proti nespravodlivosti" vo svete herec Joaquin Phoenix a Brad Pitt len ​​letmo zažartoval na tému nedávnej ústavnej žaloby proti americkému prezidentovi. Meno Donalda Trumpa na rozdiel od minulých ročníkov počas galavečera nezaznelo ani raz.