Print this page

Zomrela herečka Eva Krížiková (VIDEO) Ilustr. foto: Omediach.com

Zomrela známa herečka a popredná členka Činohry SND Eva Krížiková. O úmrtí informovalo Slovenské národné divadlo.

Pre celé generácie vďačných divákov patrila k dámam slovenského umenia – divadelného, filmového i televízneho.

Eva Krížiková sa narodila 15. júla 1934 v Bratislave, zomrela dnes 31. marca 2020 v nemocnici v Malackách. Členkou Činohry SND bola od roku 1954 do roku 2015.

Foto: SND

Na doskách našej prvej scény vytvorila za šesť desiatok rokov vyše 120 postáv, svojím hereckým majstrovstvom a bravúrou stvárnila postavy nielen komediálne, tragikomické, ale i postavy tragické, píše divadlo.

 

Eva Krížiková stvárnila desiatky jazyčníc, dedinských žien ale aj postavy plné láskavosti, múdrosti, pokory i vzdoru - napríklad Kráľovná Eleanora z Dürrenmattovho Kráľa Jána, najstaršia dcéra Goneril v Shakespearovom Kráľovi Learovi. Stvárnila Annu Pageovú vo Veselých paničkách windsorských, Adelu v Tanci nad plačom, Elenu v inscenácii Čaj u pána senátora, Dubskú vo Viťúzoch, Suplingerku v Krčme pod zeleným stromom či Abrahámku v Pokuse o lietanie. K jej profilovým postavám z osemdesiatych a deväťdesiatych rokov patria zvlášť Akulina v Meštiakoch, postava dôchodkyne zo Starej dobrej kapely, Binerl v Bockererovi, Marfa v Samozvancovi, Serafina v Samovrahovi.

Rodina sa s poprednou umelkyňou rozlúči v úzkom kruhu. Slovenské národné divadlo si jednu z najvýznamnejších umelkýň SND pripomenie na spomienkovom stretnutí na začiatku nasledujúcej divadelnej sezóny.