Print this page

Začal proces, v ktorom herec Depp žaluje bulvárny denník Foto z Pirátov z Karibiku

S čiernou šatkou zakrývajúcou ústa a nos dnes prišiel na súd v Londýne hrdina Pirátov z Karibiku a hollywoodsky herec Johnny Depp.

 

Aj jeho bývalá manželka Amber Heardová dorazila kvôli pandémii covid-19 s červenou šatkou cez ústa a nos. Súd začal prejednávať Deppovu žalobu na britský bulvárny denník The Sun kvôli článku, ktorý ho označil za manželského násilníka.

Z fyzického násilia v minulých rokoch obvinila Deppa aj Heardová (34), päťdesiatsedemročný herec obvinenia odmieta. Právnici denníka The Sun, jeho vydavateľa News Group Newspapers a jeho šéfeditora Dana Woottna ale tvrdia, že dokážu pravdivosť Woottonovho článku z apríla 2018, kvôli ktorým ich Depp viní z urážky na cti.

"Obhajoba preukáže, že označenie pána Deppa za 'bitkára manželky' je úplne presné a pravdivé," citovala agentúra Reuters z vyhlásenia právnikov žalovanej strany. Podľa nich Depp bil Heardovú, keď bola jeho ženou, spôsobil jej tak "značné zranenia" a vyvolal v nej tiež obavy o život.

Deppov právnik David Sherborne naopak označil za obeť svojho mandanta. "Bola to pani Heardová, ktorá začínala fyzickej strety, ktorá ho udrela a on mal len málo možností, ako to zastavil. To ona bola násilníčka, nie on," uviedol dnes Sherborne podľa denníka The Guardian.

"Kedykoľvek tieto situácie eskalovali, snažil som sa stiahnuť sa do kúta. Chcel som nás oddeliť skôr, než sa to vymkne kontrole," vypovedal dnes pred súdom Depp, ktorý hovoril veľmi ticho. Niekoľkokrát ho preto súd vyzval, aby hovoril viac nahlas. "Ospravedlňujem sa, ale ja mám sklon hovoriť potichu," povedal herec, niekoľkokrát nominovaný na Oscara.

Proces, kvôli pandémii odložený z marca, má podľa BBC trvať tri týždne a ako svedkovia v ňom prostredníctvom videoprenosu majú vystúpiť aj dve bývalé Deppove partnerky Vanessa Paradis, ktorá s ním žila 14 rokov, a Winona Ryder, ktorá s ním mala vzťah asi štyri roky. Súdne pojednávanie sa koná v piatich miestnostiach, aby mohla byť dodržaná bezpečná vzdialenosť a vošli sa tam aj zástupcovia médií a verejnosti.

S Heardovou sa Depp spoznal pri nakrúcaní komédie Rumový denník v roku 2011, vzali sa vo februári 2015. V máji nasledujúceho roka Heardová požiadala o rozvod a sudca vtedy vydal Deppovi zákaz približovať sa k herečke. Heardová ho totiž vinila z fyzického násilia. Manželstvo skončilo rozvodom v roku 2017, keď sa obaja dohodli na rozdelení majetku.

Vlani Depp zažaloval Heardovú za to, že podľa neho pri rozvodovom spore podvádzala a okrem iného si namaľovala odreniny, ktorými chcela dokázať, že ju fyzicky napadol. Depp trvá na tom, že nikdy nesiahol na Heardovú ani na inú ženu a že v manželstve bola naopak násilníkom ona a on obeť. "Nespočetnekrát ma napadla, často v prítomnosti ďalších ľudí. Niekedy mi ublížila na tele," uviedol vlani Depp.

Za Deppa sa už skôr postavili aj jeho bývalé partnerky Paradis a Ryder. Tie zhodne uvádzajú, že Depp sa k nim násilnícky nikdy nesprával.