Print this page

Polanski nezíska späť členstvo v americkej filmovej akadémii Reprofoto youtube Onet News

Roman Polański nezíska späť členstvo v americkej Akadémii filmových umení a vied, ktorá organizuje a udeľuje Oscary.

Francúzsko-poľský režisér bol z americkej filmovej akadémie vylúčený pred dvoma rokmi v kontexte globálnej kampane proti sexuálnemu obťažovaniu MeToo. Vylúčenie napadol v januári 2019 na súde, ktorý v utorok rozhodol v jeho neprospech. S odvolaním sa na miestne médiá o tom informovala agentúra Reuters.

Polanski bol v USA usvedčený zo sexu s neplnoletou v roku 1977 a v obave zo stíhania Spojené štáty opustil. Z americkej filmovej akadémie bol vylúčený v máji 2018 spolu s komikom Billom Cosbym, ktorý sa stal prvou celebritou odsúdenú za znásilnenie od prepuknutia kampane MeToo.

78-ročný Polanski získal v roku 2003 Oskara za réžiu filmu Pianista, ktorý zobrazuje osudy židovského hudobníka Wladyslawa Szpilmana v nacistami okupovanej Varšave.

Režisér filmov Čínska štvrť či Horký mesiac tvrdí, že mu akadémia uprela riadny proces. Vylúčený bol na základe nového kódexu správania, ktorý reagoval na obvinenia zo sexuálnych prečinov, ktorých sa mali dopustiť desiatky mužov z filmového odvetvia.

Sudkyňa Mary Strobelová v rozhodnutí súdu uviedla, že Polanski "dostal príležitosť predložiť akadémii akékoľvek dôkazy, ktoré pokladá za relevantné". Tie obsahovali vedľa obsiahleho vyjadrenie režisérovho právneho zástupcu aj vyhlásenie natočené na videozáznam.

Strobelová dospela k záveru, že akadémia Polanského vylúčila právom, umožnila mu riadny proces a o vylúčení ho riadne informovala.

Polanski žije striedavo vo Francúzsku a v Poľsku. V roku 1977, po styku s neplnoletou dievčinou, uzavrel s prokuratúrou dohodu, na základe ktorej si mal odsedieť 90 dní. V cele však strávil 42 dní, načo utiekol do Európy v obave, že súd prípad znovu otvorí a dospeje k prísnejšiemu verdiktu. V USA je považovaný za utečenca, ​​Poľsko koncom roka 2016 odmietlo vydať Polanského do Spojených štátov.