Print this page

Minisériu Herec nominovali na Prix Europa FOto: DNA

Miniséria Herec, ktorá vznikla v koprodukcii ČT a RTVS, bola nominovaná na prestížne ocenenie PRIX EUROPA v kategórii „televízna fikcia“.

Festival PRIX EUROPA je najväčší festival televíznych, rozhlasových a on-line programov v Európe.
Porota tento rok vyberala nominácie zo 642 programov, ktoré doručilo 263 subjektov.

Dej trojdielnej minisérie, ktorú producentsky ju zastrešovala DNA Production, je zasadený do začiatku päťdesiatych rokov. Rozpráva príbeh mladého muža (Jan Cina), ktorého otec padol na západnom fronte a matka zomrela vo väzení odsúdená za kolaboráciu. Je to talentovaný ochotnícky herec s omnoho väčšími ambíciami, ale kvôli nepriaznivému kádrovému profilu je odkázaný neustále striedať zamestnania. Jedného dňa nastupuje ako údržbár na univerzitu. ŠtB ho tam totiž nasadila na tamojšieho profesora matematiky, ktorého chce získať pre spoluprácu.

„Získať nomináciu v takej obrovskej a ťažkej konkurencii je pre nás nesmierna česť. Prix Europa je v televíznom prostredí považovaná za najprestížnejšie podujatie svojho charakteru na kontinente a dostať sa už takto ďaleko je veľkým ocenením,“ povedal producent Rasťo Šesták z DNA Production.    

V hlavných úlohách sa predstavia Jan Cina (hral v Národní třída, Terapie, Dáma a král), Jenovéfa Boková (Ženy v behu, Havel, držiteľka Českého leva), Emília Vášáryová, ale aj Lukáš Latinák alebo Alexander Bárta. Autorom scenára je Petr Bok (Četníci z Luhačovic, Kriminálka Anděl, Kajínek) a hlavným kameramanom Martin Žiaran (Správa, Učiteľka, Čiara).