Print this page

Začína festival Berlinale, bude on-line a predstaví aj slovenských tvorcov Krajina ve stínu

Tohtoročný 71. medzinárodný filmový festival v Berlíne sa v súvislosti s celosvetovou pandémiou uskutoční v neštandardnom režime. Rozdelený je na dve časti. Marcové online podujatie je určené pre filmových profesionálov, v júni sa vybrané filmy premietnu v open-air kinách aj pre verejnosť. Už v pondelok 1. marca sa súbežne s festivalom začne aj online Európsky filmový trh (European Film Market). Predstavia sa na ňom slovenskí tvorcovia s novými projektmi a pripravený je aj virtuálny pavilón o slovenskej kinematografii. Podujatie potrvá do piatka 5. marca.

Hoci v oficiálnom programe festivalu slovenská kinematografia tento rok nemá zastúpenie, na trhovej projekcii sa premietne koprodukčná česko-slovenská snímka Krajina ve stínu (2020) režiséra Bohdana Slámu. Rozpráva príbeh obyvateľov zabudnutej dediny neďaleko česko-rakúskych hraníc v období 30. až 50. rokov minulého storočia, ktorých životy a vzájomné vzťahy významne ovplyvnili historické udalosti. Film na nedávnom udeľovaní Cien českej filmovej kritiky zvíťazil v kategóriách Najlepší film a Najlepšia herečka a s pätnástimi nomináciami je aktuálne aj horúcim kandidátom na Českého leva.

Už po piatykrát sa počas Berlinale uskutoční stretnutie účastníkov propagačného a vzdelávacieho projektu Emerging Producers pre talentovaných európskych producentov so zameraním na dokumentárne filmy. Slovenskou zástupkyňou v programe, za ktorým stojí Medzinárodný festival dokumentárnych filmov Ji.hlava, bude producentka Zora Jaurová zo spoločnosti MPhilms. Z jej pripravovaných producentských projektov je najočakávanejšia dráma Moc, ktorú nakrúca režisér a producent Mátyás Prikler.

V tréningovom programe pre skúsených scenáristov zo strednej a východnej Európy ScripTeast bude Slovensko na Berlinale reprezentovať mladý scenárista a režisér Teodor Kuhn, ktorý má za sebou úspešný debutový film Ostrým nožom (2019). Programu sa zúčastní s pripravovaným projektom Zlatokopka o mladom dievčati vyrastajúcom v zložitom rodinnom prostredí, ktoré sa aj za cenu bolestnej skúsenosti a straty svojich snov rozhodne dať svojej rodine druhú šancu. ScripTeast sa zameriava na vývoj scenára i celkovú prezentáciu filmového projektu a jeho autorov. V minulosti sa ho úspešne zúčastnilo už viacero slovenských tvorcov, v prvom ročníku programu sa víťazným stal scenár k filmu Dom (2011) slovenskej scenáristky a režisérky Zuzany Liovej.

Počas Berlinale sa uskutoční aj networkingová platforma Berlinale Talents pre mladých filmárov z celého sveta, ktorej cieľom je rozšírenie vedomostí účastníkov a nadviazanie medzinárodných kontaktov. Ponúka sériu prednášok, panelových diskusií, workshopov a prípadových štúdií na rôzne témy týkajúce sa tvorby filmového diela. Tento rok sa jej zúčastnia dvaja slovenskí zástupcovia. Dokumentaristka Barbora Berezňáková, ktorá debutovala celovečerným dokumentom Skutol sa stal (2019) a stojí aj za dokumentárnym a transmediálnym projektom Spýtaj sa Vašich 68/89 (2019). Druhým zástupcom je režisér a producent Matúš Krajňák, ktorý momentálne produkuje romantickú web sériu o queer randení v Londýne a vyvíja scenár k dlhometrážnemu filmu s podobne zameranou témou.