Print this page

Film Mlčanie s Kubovčíkom, Sajfom a Ostrihoňovou zabodoval na kontroverznom festivale v Los Angeles (VIDEO) Foto: RTVS

Snímka o Vladimírovi Strmeňovi, jednom z posledných žijúcich priamych účastníkov Slovenského národného povstania, ktorého stvárnil herec Michal Kubovčík, získala na festivale v Los Angeles tri ceny. Denník N upozornil na pochybnú kvalitu festivalu.

Film Mlčanie je špeciálnym dielom zo série Moje povstanie, ktorý vznikol v spolupráci Múzea SNP a RTVS. Krátky film, ktorý je inšpirovaný príbehom 92-ročného Vladimíra Strmeňa, ktorý bojoval v SNP ako 17-ročný, získal na festivale Independent Shorts Awards v Los Angeles  tri hlavné ceny.

Na ploche 23 minútovej snímky sa režisérovi Jurajovi Štepkovi a jeho tímu podarilo zachytiť viaceré spomienky Vladimíra Strmeňa, či išlo o opis sanatória, odchod do povstania alebo vypálenie obce Kalište.

Vo filme si zahrali mnohé známe tváre - Michal Kubovčík, Dominika Morávková, Ľuboš Kostelný, Peter Oszlík, ale aj Veronika Cifrová-Ostrihoňová, Matej Sajfa Cifra a Emma Drobná. Vo filme, ktorý sa na obrazovkách RTVS objaví v máji, uvidia diváci mimoriadne vzácne archívne snímky z archívov SFÚ či Múzea SNP.

"Tvorcovia Mlčania sa zámerne vyhýbali dronovým záberom a tiež postprodukčnému modelovaniu, ktoré v danej dobe nebolo možné. Snímka odráža atmosféru 40. rokov, dej sa odohráva v období vypuknutia SNP. Hlavného hrdinu však ani raz vo filme neuvidíte vystreliť. Najsilnejšou zbraňou Vladimíra Strmeňa je harmonika. Partizánske piesne na nej hráva dodnes," píše RTVS.

Denník N upozornil na pochybnú kvalitu festivalu. Festival má štvorročnú tradíciu. Organizuje ho internetová databáza IMDb. „Prihlásené projekty posudzuje náhodný tím pozvaných odborníkov z akademickej obce a filmárov,“ píše Denník N o podľa neho pseudofestivale.

"Pochybné trofeje z predátorských festivalov – podujatí, ktorých zmyslom existencie je vykryť dopyt do umeleckých oceneniach, ktoré možno vykazovať pri žiadostiach o granty alebo sa nimi chváliť v dôverčivých médiách – sú určite menším a menej závažným problémom než predátorské vedecké časopisy, odpísané diplomovky politikov alebo tituly zo štvrtotriednych univerzít... Kupovať si trofeje je verejná hanba pre toho, kto to robí. Dvojnásobne, ak to robí Múzeum SNP ako verejná inštitúcia. Je to však nefér najmä voči ľuďom, ktorí na úspechu našich filmov pracujú a ktorých úsilie to znehodnocuje," napísal Denník N.