Print this page

Úspech Zhaoovej na Oscaroch v jej rodnej Číne sprevádza mlčanie a cenzúra (VIDEO) Reprofoto youtube Another Gaze Journal

Historický úspech Chloé Zhaoovej, ktorá dnes so svojou snímkou Krajina nomádov zabodovala na udeľovaní cien americkej filmovej akadémie v Los Angeles, v jej rodnej Číne sprevádza mlčanie. Čínsku stopu na Oscaroch ignorujú štátne médiá a v niektorých prípadoch zasiahla aj cenzúra, píše agentúra AP.

Krajina nomádov získala na Oscaroch hlavnú cenu, v histórii odovzdávania tejto ceny je to len druhýkrát, čo hlavnú cenu získal film režírovaný ženou. Chloé Zhaoová, narodená v Číne, je tiež prvou nebielou ženou, ktorá získala ocenenie v tejto kategórii.

O jej úspechu však k pondelňajšiemu dopoludniu pekinského času neinformovala ani čínska štátna agentúra Nová Čína, ani štátna televízia CCTV. Naopak príspevok o víťazstve Zhaoovej, ktorý na čínsku sociálnu sieť Weibo umiestnil časopis Watch Movies bol pár hodín po pridaní cenzurovaný. Na platforme bol blokovaný aj hashtag "Chloé Zhaoová vyhrala najlepšiu réžiu".

Zhaoová čelila odporu čínskych nacionalistov už v marci, kedy za rovnakú snímku získala Zlatý glóbus. Užívatelia sociálnych sietí spochybňovali, či sa vôbec rodáčka z Pekingu môže nazývať Číňankou, a ďalší tvrdili, že urazila svoju rodnú krajinu kritickými komentármi voči čínskemu politickému režimu.

Odporúčame aj: Oscary sú rozdané. Pozrite si prehľad víťazov a víťaziek

Čína na internete blokuje stránky a médiá, ktorých obsahy nie sú v súlade s politikou čínskej vlády. Systém známy ako Veľký čínsky múr (Great Firewall of China) bráni prístupu k niektorým západným médiám, ale aj k sociálnym sieťam ako facebook či twitter.

Na cenzúru narazil aj plánovaný živý prenos slávnostnej ceremónie v Šanghaji. V malom bare The Bund v historickej štvrti východočínskeho veľkomesta sa zišlo okolo 30 fanúšikov režisérky, ktorí si chceli pozrieť udeľovanie cien na youtube, píše agentúra Reuters. Udalosť ale mala dvojhodinové meškanie, pretože sa organizátorom nepodarilo sprevádzkovať premietanie cez virtuálnu súkromnú sieť VPN.

O Krajine nomádov, road movie z prostredia súčasných Spojených štátov, sa nedalo v Číne nič dohľadať ani na recenzných stránkach ani na sociálnych médiách, píše Reuters. V pevninskej Číne mala byť snímka uvedená do kín 23. apríla, premiéra však bola odložená.