Print this page

Spielbergova firma podpísala zmluvu s Netflixom

Spoločnosť Amblin Partners, ktorú vedie americký režisér Steven Spielberg, podpísala niekoľkoročnú zmluvu so streamovacím gigantom Netflix. Má mu ročne dodávať niekoľko filmov. Spoločnosti to dnes oznámili v spoločnom vyhlásení. Finančné podmienky dohody zverejnené neboli.

Oscarový režisér filmov Schindlerov zoznam, Jurský park, Zachráňte vojaka Ryana a mnohých ďalších bude ďalej môcť na základe inej zmluvy natáčať a produkovať filmy pre štúdio Universal Pictures, ktoré spadá pod amerického káblového operátora Comcast.

Spielberg sa v uplynulých rokoch k streamovacím službám staval rezervovane. Tvrdil, že filmy z ich produkcie, ktoré sú primárne určené pre obrazovky, by sa mali uchádzať len o televízne ceny Emmy, a nie o Oscarov. Netflix niektoré svoje filmy obmedzene uvádza do kín.

"Bolo úplne jasné, že máme úžasnú príležitosť rozprávať nové príbehy a k divákom sa dostať novými cestami," uviedol Spielberg vo vyhlásení o vyjednávaní s jedným z dvoch šéfov Netflix Tedom Sarandosom.

Okrem filmov Spielberga spoločnosť Amblin produkuje aj ďalšie snímky. Z nedávnych projektov možno menovať napríklad film Zelená kniha z roku 2018, ktorý režíroval Peter Farrelly. V roku 2019 dostal troch Oscarov, okrem iného za najlepší film. Z produkcie spoločnosti Amblin vzišla tiež vojnová snímka 1917, ktorú režíroval Sam Mendes. Podľa agentúry Reuters je možné, že niektorý z filmov dodaných Netflixu bude režírovať sám Spielberg.

Netfix sa stal veľkým víťazom koronavirovej krízy, ktorá mu vlani vďaka zatvoreným kinám zabezpečila rekordné hospodárske výsledky. Pandémia ale zároveň sťažila natáčanie nových seriálov. Firma navyše bojuje s rastúcou konkurenciou, stále väčší tlak na ňu vyvíja predovšetkým hollywoodsky gigant Walt Disney.

V prvom štvrťroku sa Netflix kvôli zmierňovaniu pandémie a nedostatku nových filmových a seriálových hitov spomalil rast počtu predplatiteľov. Pribudli ich necelé štyri milióny na celkových 208 miliónov. Streamovacia služba Disney + spustená v novembri 2019 tento rok v marci prekonala hranicu 100 miliónov predplatiteľov.