Print this page

Dnes má premiéru nová bondovka No Time to Die (VIDEO) Reprofoto youtube James Bond 007

V Londýne bude mať svetovú premiéru nová bondovka Nie je čas zomrieť.

Za prítomnosti britského princa Charlesa a jeho syna Williama má dnes v Londýne svetovú premiéru film Nie je čas zomrieť (No Time to Die) zo série o Jamesovi Bondovi. V titulnej úlohe sa ako agent 007 naposledy objaví britský herec Daniel Craig. Uvedenie najnovšej bondovky bolo opakovane odložené kvôli pandémii covidu-19.

Ide o poslednú snímku z 25 filmov o Jamesovi Bondovi. Úlohe tajného agenta 007 v službách jej veličenstva stvárnil teraz 53-ročný Craig po Pierce Brosnanovi a od dielu Casino Royale z roku 2006 si zahral celkom v piatich bondovkách.

Pôvodná premiéra takmer trojhodinového filmu, ktorého náklady sa vyšplhali na 200 miliónov dolárov, bola pôvodne plánovaná na apríl 2020. Zmarila ju ale pandémia a s ňou spojené reštrikcie. Britské kiná sa otvorili v máji, hoci pre návštevníkov stále platia niektoré obmedzenia.

Snímka režiséra Caryho Joji Fukunaga, známeho napríklad minisériou True Detective (True Detective), sľubuje zvyčajnú bondovskú akčnosť, automobilové naháňačky, kaskadérske kúsky a tiež úchvatné exteriéry. Dej zachytáva Bonda, ktorý preruší svoj idylický odpočinok na Jamajke a vydáva sa po stope zloducha s novou smrtiacou technológiou.

Producentka filmu Barbara Broccoliová magazínu HeyUGuys povedala, že tvorcovia doteraz za Craiga nemajú náhradu. Rozhodnutie o tom, kto nabudúce stvárni hlavnú postavu, má podľa druhého z dvojice producentov Michaela Wilsona padnúť najskôr v nasledujúcom roku. Už teraz je ale podľa Broccoliovej jasné, že James Bond bude aj naďalej muž.

Britské kina si od bondovky sľubujú, že pomôže zotaveniu celého filmového odvetvia, ktoré citeľne zasiahla pandémia. Predpredaj vstupeniek podľa denníka The Guardian naznačuje, že film sa môže stať druhým najvýnosnejším v celej histórii agenta 007, ktorá trvá skoro 60 rokov. Len sieť kín Odeon predala podľa agentúry Reuters okolo 175.000 vstupeniek, niektoré kiná v očakávaní veľkého diváckeho záujmu posilňujú personál.

Na plátnach slovenských kín sa film Nie je čas zomrieť objaví vo štvrtok 30. septembra.