Print this page

Tarantino chce predať v aukcii sedem neznámych scén z Pulp Fiction ako NFT Foto z filmu Pulp Fiction

Známy filmový režisér Quentin Tarantino vydraží sedem doposiaľ nikdy nevidených scén z filmu Pulp Fiction ako nezameniteľné tokeny (Non-Fungible Tokens, NFT). Je tak ďalšou celebritou, ktorá sa rozhodla využiť tento horúci trh, píše agentúra Bloomberg.

Každý NFT bude mať "tajný" obsah, ktorý môže odhaliť iba jeho majiteľ, vrátane nezostrihaných prvých ručne písaných scenárov filmu a komentáre oscarového režiséra, ktorý má podľa vyhlásenia odhaliť tajomstvo o filme a jeho tvorcovi.

Tarantino prezradil, že scenár písal ručne a zostavoval ho zhruba sedem mesiacov. Pôvodný rukopis bol podľa neho plný čmáraníc a škrtov. Iné meno mala pôvodne aj postava, ktorú vo filme hral John Travolta.

NFT je vlastne digitálne dielo s certifikátom pravosti, ktoré sa teoreticky nedá odcudziť. V posledných rokoch popularita týchto tokenov medzi zberateľmi prudko stúpa, pričom niektoré NFT sa v aukciách predali aj za niekoľko miliónov dolárov. Môžu to byť buď len digitálne vytvorené diela, alebo digitalizované verzie skutočných diel. Je možné ich darovať alebo s nimi obchodovať, ale nie je možné ich pozmeniť alebo rozmnožiť.