Print this page

Svěrákovci zverejnili trailer svojho nového filmu Betlehemské svetlo (VIDEO) Foto: Bioscop

Tvorcovia filmu Betlehemské svetlo (Betlémské světlo), v ktorom inšpiráciou pre vznik scenára boli Janovi Svěrákovi poviedky jeho otca Zdeňka Svěráka, dnes zverejnili trailer.

Snímka, na ktorej sa podieľa aj syn režiséra a vnuk hlavného predstaviteľa, strihač František Svěrák, by mal mať premiéru 3. marca budúceho roka. V hlavných úlohách sa v ňom okrem Zdeňka Svěráka predstavia Daniela Kolářová, Ondřej Vetchý, Vojta Kotek, Tereza Ramba, Vladimír Javorský či Jitka Čvančarová. ČTK o tom za distribučnú spoločnosť Bioscop informovala Jana Šafářová.

Natáčanie filmu skončilo tento rok v máji. "Je to veľmi farebný film, nič také sme ešte nerobili. Ale všetko je raz prvýkrát," uviedol kameraman filmu Vladimír Smutný, držiteľ ôsmich Českých levov a ďalších piatich nominácií.

Na filme sa podieľali aj architekt Ján Vlasák a kostýmová návrhárka Simona Rybáková. „Dali sme každej postave a jej príbehu vlastnú škálu farieb. Dodržujeme ich v kostýmoch, rekvizitách aj vo farbách dekorácií. Ako sa spolu postavy a ich príbehy stretávajú, vznikajú z toho nové a často naozaj krásne kombinácie. Náš film je komédia plná fantázie a taký žáner si farebnú opulentnosť priamo žiada,“ podotkol režisér Jan Svěrák.

Inšpiráciou pre vznik scenára boli Janovi Svěrákovi poviedky jeho otca. Scenár vychádza z kníh Poviedky a Nové Poviedky. "Baví ma, že sa postavy z rôznych mojich poviedok vo filme stretávajú v nových nečakaných situáciách. Pre film je to stmeľujúci prvok a pre divákov to bude dúfam zábavné," uviedol Zdeněk Svěrák. "Nič lepšie ako humor proti smútku nemáme," dodal.

V deji filmu starnúcemu spisovateľovi Karlovi Šejnohovi už písanie nejde ako predtým. Nedokončené poviedky sa mu hromadia v hlave a ich postavy vyliezajú na denné svetlo a dožadujú sa, aby autor pokračoval v deji. Všetci niečo chcú. Fotograf Matěj chce získať nedobytnú magistru z lekárne, pán Bohumil prosí, aby urobil zázrak, automechanik Bakalář by chcel byť liečiteľom. Do toho vstupuje z reálneho sveta Šejnohova manželka, ktorá si myslí, že už by mal písanie nechať a konečne sa venovať jej.

Betlehemské svetlo je ôsmy film, na ktorom Zdeněk Svěrák spolupracoval so svojím synom Janom, ktorý je autorom scenára. Ich zatiaľ posledná snímka Po strnisku bos mala premiéru v roku 2017. V českých kinách ho videlo vyše pol milióna divákov. Najväčší úspech dosiahli filmom Kolja, ktorý získal Oscara za najlepší cudzojazyčný film roku 1996.