Print this page

Na Berlinale sa predstaví aj slovenská kinemtografia Foto z filmu Prameň/Punkchart films

Už onedlho, 10. februára, začne známy filmový festival Berlinale. Slovenskú kinematografiu bude v oficiálnom programe 72. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Berlíne reprezentovať krátky animovaný film Zuza v záhradách režisérky Lucie Sunkovej. Na festivale či jeho trhovej časti sa však budú skloňovať viaceré mená slovenských tvorcov.

Koprodukčný krátky animovaný film Zuza v záhradách (2022) hovorí o malom dievčatku, ktoré má strach, no zároveň ju láka tajomstvo nepoznaného. Autorkou filmu je česká režisérka, scenáristka a animátorka Lucie Sunková, ktorá sa zameriava na techniku maľby olejovými farbami na sklo, a tiež napísala a ilustrovala niekoľko kníh pre deti. Film bude uvedený v sekcii Generation Kplus.

Zuza v záhradách Foto: Super film

Medzi trhovými projekciami budú na festivale uvedené tri slovenské filmy. Záujemcovia si budú môcť pozrieť úspešný film Petra Kerekesa Cenzorka (2021), ktorý vznikol za múrmi ženskej väznice a ocenili ho už v Benátkach, Chicagu, Les Arcs či Káhire. Projekciu na trhu bude mať aj snímka Chyby (2021) Jána Prušinovského o tom, že človeka môže dobehnúť jeho vlastná minulosť aj vtedy, keď to najmenej čaká. tretím filmom je historická dráma Piargy (2022) režiséra Iva Trajkova. Film odohrávajúci sa v roku 1939 je inšpirovaný novelou Františka Švantnera a podľa tvorcov je zrkadlom pokrivenej morálky spoločnosti. Zároveň je naturalistickou metaforou o podriadenej pozícii ženy v patriarchálnej spoločnosti. V hlavnej ženskej úlohe sa predstaví slovenská herečka Judit Bárdos.