Print this page

Americký súd zamietol žalobu na herca Spaceyho kvôli obťažovaniu Foto: Netflix

Súd v New Yorku zamietol žalobu podanú na herca Kevina Spaceyho kvôli údajnému obťažovaniu. Podľa poroty sa Spacey konania, za ktoré bol žalovaný, nedopustil, uviedla agentúra AP. Žalobu podal ďalší herec Anthony Rapp, ktorý tvrdil, že sa k nemu Spacey správal v roku 1986, keď Rapp mal 14 rokov, nevhodne a v opitosti ho v posteli čiastočne zaľahol. Rapp chcel od Spaceymu odškodnenie 40 miliónov dolárov.

Spacey od začiatku procesu tvrdil, že sa ničoho nedopustil. Jeho advokáti Rappovo svedectvo označili za nevierohodné a celý príbeh za vymyslený. "Pánovi Rappovi sa dostáva počas tohto procesu viac pozornosti, než koľko mal za celý svoj život," uviedla Spaceyho advokátka Jennifer Kellerová.

Rapp pred súdom vypovedal, že v roku 1986 bol vo Spaceyho dome a v jeho posteli sa pozeral na televíziu. Vtedy dvadsaťšesťročný herec ho vraj čiastočne zaľahol tak, že sa jeho rozkrok dotýkal bokov vtedy 14-ročného chlapca. Tomu sa ale podarilo uvoľniť a z domu odišiel, hoci ho Spacey vyzýval, aby zostal. Rapp tvrdil, že mu táto skúsenosť spôsobila ujmu. Spacey obťažovanie odmietol, podľa Rappovho advokáta Richarda Steigmana si Spacey vo svojich výpovediach rozporoval.

Spacey čelí kvôli obžalobe za sexuálne trestné činy aj súdu v Londýne. V Británii mu za sexuálne napadnutie hrozí šesťmesačné odňatie slobody alebo pokuta až v neobmedzenej výške. Za donútenie k pohlavnému styku bez súhlasu potom až doživotné odňatie slobody.

Spaceyho kariéra sa prudko zastavila v roku 2017, keď ho zhruba 20 mužov obvinilo zo sexuálneho obťažovania a napadnutia. Stalo sa tak počas kampane MeToo zameranej proti sexuálnemu obťažovaniu. Herec, ktorý získal Oscara za role vo filmoch Americká krása či Obvyklí podozriví, už potom nepokračoval v hlavnej úlohe v seriáli Dom z kariet.