Print this page

Českého leva za najlepší film získal film Il Boemo, má šesť ocenení (VIDEO) Foto z filmu

Českého leva za najlepší celovečerný film roku 2022 získal film režiséra Petra Václava Il Boemo o osudoch skladateľa Jozefa Myslivečka. Cenu prevzal producent Jan Macola. Postavu Myslivečka stvárnil Vojtech Dyk. Na včerajšom odovzdávaní 30. ročníka Českých levov v pražskom Rudolfíne premenil film šesť z 11 nominácií. Uspel aj v kategóriách réžia, masky, zvuk, kostýmy a scénografia.

Il Boemo súťažil na minuloročnom 70. ročníku filmového festivalu v španielskom San Sebastiáne. Hlavnú cenu festivalu Zlatú mušli síce nezískal, ale podľa režiséra Václava je pre českú kinematografiu veľký úspech už to, že bol vybraný do hlavnej súťaže. Akademici snímku Il Boemo nominovali do boja o Oscara v kategórii cudzojazyčných filmov. Do užšieho výberu sa nedostal.

Najviac nominácií, 12, mala mysteriózna dráma Arvéd. Film Vojtecha Maška rozprávajúci príbeh reálnej postavy - nacistického kolaboranta a prisluhovača komunistického režimu, premenil tri, a to v kategóriách herec v hlavnej úlohe, scenár a hudba. Snímka dostala aj neštatutárnu cenu za najlepší filmový plagát.

Odporúčame aj: Prehľad víťazov 30. ročníka filmových cien Český lev

Za najlepší ženský výkon v hlavnej úlohe si sošku odniesla Klára Melíšková za rolu zdravotnej sestry obvinenej z vraždy pacientky vo filme Podozrenie. "Som šťastná a dojatá. Toto bol pre mňa najsilnejší príbeh, ktorý som cez seba nechala prejsť," podotkla k svojej úlohe.

Ocenenie za najlepší mužský výkon v hlavnej úlohe získal Michal Kern za rolu Jiřího Arvéda Smíchovského vo filme Arvéd režiséra Vojtecha Maška.

Českého leva za vedľajšiu rolu si odniesli Martha Issová za stvárnenie postavy Terezy vo filme Alice Nellis Buko a Marsell Bendig za rolu vo filme režiséra Adama Sedláka Banger natočenom na iPhone.

Českého leva za mimoriadny prínos českej kinematografii dostala filmová dramaturgička Marcela Pittermannová, ktorá stála pri zrode mnohých filmov a rozprávok pre deti. Mnohé z týchto snímok boli ocenené na domácich i svetových festivaloch, napríklad Malá morská víla alebo Páni chlapci. Druhú cenu za mimoriadnu českú kinematografiu prevzal Ján Jíra, ktorý stál pri zrode českých filmových klubov. Českého leva za mimoriadny počin v oblasti audiovízie získali Milada a Eduard Kučerovci, Alice a Peter Šikošovi a Petra a Pavel Slámovi za filmové digitálne reštaurovanie.

Ocenenie Český lev za najlepší televízny seriál získali tvorcovia divácky úspešného kriminálneho seriálu Devadesátky režiséra Petra Bebjaka, ktorý sa vlani stal s priemernou sledovanosťou 2,23 milióna divákov najsledovanejšou sériou Českej televízie za posledných 18 rokov. Českého leva za najlepší animovaný film dostal film Zuza v záhradách režisérky a výtvarníčky Lucie Sunkovej natočený podľa rovnomennej knihy Jany Šrámkovej.

Večerom, ktorý začal krátkym prierezom tridsiatich rokov českej kinematografie, sprevádzal režisér, herec a moderátor Jiří Havelka. O hudobný sprievod sa postarali The Antagonists Jana P. Muchowa a speváčka, skladateľka a držiteľka Oscara Markéta Irglová, ktorá zaspievala ocenenú pieseň Falling Slowly z filmu Once. Krištáľové sošky odovzdávali laureátom moderátori uplynulých ročníkov Českých levov.