Print this page

Najlepším filmom Oscarov je Všetko, všade, naraz (VIDEO) Reprofoto Všetko, všade, naraz

Tohtoročný 95. ročník cien americkej Akadémie filmového umenia a vied ovládla bláznivá sci-fi komédia Všetko, všade, naraz, ktorá bola vyhlásená za najlepší film uplynulého roka a pozbierala aj ďalších šesť zlatých sošiek. Štyri Oscary vrátane toho za najlepší zahraničný film si pripísali tvorcovia vojnovej drámy Na západnom fronte pokoj, ktoré sa natáčalo hlavne v Česku.

Snímka Všetko, všade, zrazu v uplynulých týždňoch dominovala sezóne amerických filmových cien a svoje ťaženie teraz korunovala tým vôbec najprestížnejším ocenením. Okrem Oscara za najlepší film má aj sošku za strih a pôvodný scenár, filmová akadémia ocenila aj réžiu autorskej dvojice Daniel Kwan a Daniel Scheinert.

Originálny film navyše ovládol všetky herecké kategórie okrem tej pre najlepší mužský výkon v hlavnej úlohe, kde nemala svojho zástupcu. V tejto kategórii premenil svoju prvú oscarovú nomináciu Brendan Fraser, ktorý stvárnil samotárskeho, obézneho učiteľa angličtiny v dráme Veľryba.

Hlavnú hrdinku Všetko, všade, zrazu hrala Michelle Yeohová, ktorá sa stala prvou ázijskou víťazkou hlavnej ženskej hereckej kategórie v dejinách Oscarov. "Pre všetkých malých chlapcov a dievčatá, ktorí vyzerajú ako ja a pozerajú sa, toto je znamenie nádeje a príležitostí," uviedla pri preberaní zlatej sošky. "A dámy, nenechajte si nikdy od nikoho nahovoriť, že ste za zenitom," dodala 60-ročná rodáčka z Malajzie.

Všetko, všade, nájdu je označované za trochu netradičného víťaza hlavnej oscarovej kategórie, kde väčšinou bodujú drámy. Agentúra AP napríklad dáva tohtoročný výsledok do kontrastu s tým pred päťdesiatimi rokmi, keď si najprestížnejšie ocenenie odniesol film Krstný otec. "Všetko, všade, zrazu triumfoval s výrazne odlišným rozprávaním o skúsenosti prisťahovalcov. V jeho excentrickom príbehu rodiny čínskych imigrantov... sa miešajú sci-fi a alternatívne reality s námetom obyčajnej ženy a majiteľky práčovne," píše.