Filmový festival v Cannes otvorí Johnny Depp v úlohe Ľudovíta XV. (VIDEO)

Filmový festival v Cannes otvorí Johnny Depp v úlohe Ľudovíta XV. (VIDEO) Foto: Festival de Cannes

V Cannes na francúzskej Riviére začína v utorok 76. ročník najvýznamnejšieho filmového festivalu sveta. Akcia bude nielen prehliadkou svetových filmových celebrít, ale aj najnovších počinov slávnych režisérov. O hlavnú festivalovú cenu Zlatú palmu sa bude uchádzať 19 snímok. Víťaza bude vyberať porota na čele so švédskym režisérom Rubenom Östlundom. Filmové trofeje budú odovzdané v záverečný deň festivalu, v sobotu 27. mája.

Počiatočnou snímkou festivalu bude historický film francúzskej režisérky Mawenn s názvom Jeanne du Barry - Kráľova milenka, kde hrá rolu kráľa Ľudovíta XV. Johnny Depp. V prvý deň medzinárodnej súťažnej filmovej prehliadky bude udelená aj čestná cena festivalu. Dostane ju americký herec a producent Michael Douglas, ktorý bude aj jedným z čestných hostí. Usporiadatelia chcú oceniť jeho "žiarivú kariéru a jeho nasadenie pre kinematografiu".

V hlavnej súťaži sa o Zlatú palmu stretnú nové snímky režisérov ako Aki Kaurismäki, Wim Wenders alebo Ken Loach. Šesť filmov v hlavnej súťaži režírovali ženy, napríklad Talianka Alice Rohrwacherová, Rakúšanka Jessica Hausnerová alebo Francúzky Justine Trietová a Catherine Breillatová.

Americkú kinematografiu budú v súťaži reprezentovať Wes Anderson so svojou poctou sci-fi Asteroid City a Todd Haynes s romanciou May December. V prvom z nich sa objavia hollywoodske hviezdy ako Scarlett Johansson a Tom Hanks, v druhom hrajú hlavné úlohy Natalie Portman a Julianne Moore.

Niektorí režiséri v hlavnej súťaži už v minulosti Zlatú palmu získali. Napríklad Ken Loach ju dostal v rokoch 2006 a 2016 za filmy Dvíha sa vietor a Ja, Daniel Blake. Tentokrát predstaví snímku Starý dub, v ktorom umierajúca anglická dedina rieši konflikt kvôli novo prichádzajúcim sýrskym migrantom.

Držiteľom Zlatej palmy za film Izba môjho syna je tiež taliansky režisér Nanni Moretti, ktorý tentoraz súťaží so snímkou Il Sol dell'Avvenire. Turecký tvorca Nuri Bilge Ceylan, ktorý Cannes opanoval v roku 2014 s filmom Zimný spánok, je v súťaži s drámou s anglickým názvom About Dry Grasses.

Po niekoľkokrát sa do výberu dostal aj japonský režisér Hirokazu Kore'eda, ktorý v roku 2018 dostal Zlatú palmu za film Zlodeji.

Wenders získal Zlatú palmu v roku 1984 za snímku Paríž, Texas a tentoraz predstaví svoj celovečerný najnovší film Perfect Days. Okrem toho bude mať zastúpenie v sekcii Zvláštne uvedenie s dokumentárnym portrétom umelca Anselma Kiefera.

Na filmovom festivale v Cannes budú súťažiť dva krátke snímky z pražskej Filmovej a televíznej fakulty Akadémie múzických umení (FAMU). Budú súčasťou sekcie La Cinef (predtým Cinéfondation), kde budú Českú republiku reprezentovať film Electra režisérky Darji Kaščejevovej a dráma režiséra Petra Pylypčuka Ôsmy deň.

FAMU tento rok v Cannes predstaví aj jednu nesúťažnú snímku v programe Cannes Focus Script pre projekty vo vývoji. Bude ním film Gone poľského režiséra Piotra Jasińského zo zahraničnej katedry FAMU International.