Print this page

Zomrel herec Juraj Slezáček Foto: JOJ

O úmrtí slovenského herca Juraja Slezáčka informovala Piešťanská televízia, televízia JOJ aj Vysoká škola muzických umení, kde dlhé roky pôsobil.

 

 

"S hlbokým zármutkom oznamujeme, že dnes večer nás opustil dlhoročný pedagóg a bývalý dekan Divadelnej fakulty VŠMU doc. Juraj Slezáček...jeho humor a príhovory k študentom (aj zahraničným) sa stali legendárnymi...jeho nadhľad "zachránil" nejedného študenta... jeho prajnosť nepoznala hraníc," napísala Divadelná falukta VŠMU.

Juraj Slezáček absolvoval štúdium herectva na VŠMU v roku 1964 a od tohto roku bol aj členom Činohry Slovenského národného divadla. Stvárnil desiatky postáv ako herec na javisku divadla, v televízii a vo filme. Od roku 1979 zastával funkciu umeleckého šéfa činohry SND. Popri hereckej profesii sa venoval najmä pedagogickej činnosti na VŠMU. K tomu istému postu, len pod titulom riaditeľ činohry SND, sa vrátil v roku 1997. V októbri 2005 požiadal o uvoľnenie z funkcie. Venoval sa aj pedagogickej práci, na začiatku ako pedagóg (docent – 1988) a v rokoch 1996 – 2002 ako dekan Činohernej a bábkovej fakulty VŠMU v Bratislave. Na televízne obrazovky sa po rokoch vrátil v seriáli Panelák, v ktorom hral najmä po boku Božidary Turzonovovej.
(Spracované podľa JOJ)