Print this page

Zomrel Andrzej Wajda Zdroj: akademiapolskiegofilmu.pl

Známy poľský filmový a divadelný režisér Andrzej Wajda zomrel v nedeľu večer.

 

 

Informáciu priniesli viaceré poľské médiá, vrátane webu wyborcza.pl.

Andrzej Wajda bol jedným z najväčších režisérov v histórii kinematografie, spoluzakladateľ poľskej filmovej školy a nositeľ mnohých filmových a divadelných ocenení.

Ako režisér, autor a pedagóg ovplyvnil skoro štyri generácie tvorcov. Vyštudoval filmovú školu v Lodži. Jeho režijné začiatky siahajú do päťdesiatych rokov 20. storočia, kedy vznikli hlavnej diela tzv. Poľskej filmovej školy - Kanály či Popol a diamant.

Vedľa mnohých vydarených knižných adaptácií, najmä Jaroslawa Iwaszkiewicza (Slečny z Vlčian, 1979) alebo Adama Mickiewicza (Pan Tadeáš, 1999) sa stal tiež prednou osobnosťou tzv. Kiná morálneho nepokoja, ktorého estetikou i myšlienkovými základmi boli ovplyvnené napríklad filmy Človek z mramoru (1976), Človek zo železa (1981) alebo Dirigent (1979). Tie kritizovali socialistickú minulosť Poľska a dobové budovateľské nadšenie.

Jeho štyri filmy boli nominované na Oscara: "Krajina zasľúbená" (1976), " Slečny z Vlčian" (1980), "Man of Iron" (1982) a "Katyň" (2008). V roku 2000 Wajda dostal Oscara za celoživotné dielo. Niekoľko týždňov pred svojou smrťou získal kandidátúru za Poľsko na Oscara za posledný film - " Powidoki."

Autografia spracovaná podľa informácií webu osobnosti.cz.