Print this page

USA zverejnili podrobnosti o ruských hackerských útokoch Ilustr.foto: Google

Používanie falošnej identity či rozosielanie podvodných e-mailov snažiacich sa z potenciálnych obetí vylákať heslá a ďalšie citlivé údaje patrilo k praktikám ruských hackerov, ktorí sa pokúšali ovplyvniť priebeh amerických prezidentských volieb.

Vyplýva to z analýzy zverejnenej vo štvrtok americkými bezpečnostnými úradmi, ktorá je vôbec prvou podobnú oficiálnou správou.

Spoločná analýza Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) a Ministerstva vnútornej bezpečnosti (DHS) podľa agentúry AP uvádza, že ruská civilná aj vojenská rozviedka uskutočňovala "kybernetické operácie zacielené na americkú vládu a obyvateľov". V niektorých prípadoch sa podľa amerických úradov hackeri ukrývali za falošnými identitami, aby obete nedokázali zistiť pôvodcu útokov.

Používali tiež typické praktiky takzvaného phishingu, napríklad rozosielanie podvodných e-mailových správ tváriacich sa ako oficiálna komunikácia, s ktorých pomocou vylákali z ľudí heslá k ich používateľským účtom či iná tajné dáta. Ak ľudia otvorili prílohu, do ich počítača sa nahral škodlivý program určený k zberu dát.

Americké tajné služby už na jeseň dospeli k záveru, že sa Rusko snažilo ovplyvniť voľby v prospech republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa. Budúci prezident považuje ich závery za nepresvedčivé a tvrdí, že pôvodca útokov sa nedá spoľahlivo zistiť. Rusko opakovane popiera, že by bolo zapojené do útokov.

Hackerské aktivity ruských tajných služieb podľa správy neskončili s americkými voľbami, ale stále pokračujú. Prezident Barack Obama v reakcii na útoky vo štvrtok rozhodol o vypovedaní 35 ruských diplomatov a prijatí sankcií voči rozviedkam a ľuďom, ktorí sú s nimi spojení.