Print this page

Drogéria sa ospravedlňuje, ponúkala maľovanky s Hitlerom Reprofoto z filmu Diktátor

Veľké množstvo sťažností dostalo v posledných dňoch vedenie firmy Kruidvat, ktorá v Holandsku prevádzkuje sieť drogérií.

 

 

Terčom kritiky sa stali maľovanky pre deti. Jednou z postavičiek určených na vyfarbenie bol totiž aj Adolf Hitler.

"Je nám to hrozne ľúto," ospravedlnil sa zákazníkom hovorca firmy, ktorá sa teraz podľa neho snaží usilovne zistiť, ako sa mohol nacistický diktátor do maľovaniek dostať. Zošit na skrátenie dlhej chvíle zo svojich predajní firma stiahla v ten istý deň, kedy sa na pulty dostal.

Hitler bol v maľovankách zobrazený ako karikatúra s veľkou hlavou, na ľavej paži mal pásku s hákovým krížom a pravou rukou hajloval.

Maľovanky, v ktorých bolo aj mnoho známych osobností vrátane juhoafrického bojovníka za ľudské práva Nelsona Mandelu, amerického prezidenta Abrahama Lincolna či vedca Alberta Einsteina, boli vyrobené v Indii. "Skontrolovali sme knižku kvôli prekladom, ale nekontrolovali sme všetky kresby," uviedla zástupkyňa belgickej firmy Trifora, ktorá holandskému reťazcu maľovanky dodala. "Mali sme to asi urobiť," pripustila.

Ako sa Hitler do maľovaniek dostal, ani belgická firma zatiaľ netuší. Myslí si, že indický maliar zrejme muža zodpovedného za smrť miliónov ľudí nepoznal.