Print this page

Na konferenciu s Rostásom odmietli prísť aj šéfovia spravodajstva Markízy a RTVS Foto: Markíza

Po stanovisku dekanky odmietajú účasť na konferencii ďalší rečníci.

 


Vyzerá to tak, že v panelovej diskusii o Budúcnosti médií na vedeckej konferencii Univerzity sv. Cyrila a Metóda s konšpirátorom a šíriteľom bludov Tiborom Rostásom veľa zástupcov médií diskutovať nebude.

 

Po kontroverznej reakcii dekanky Dany Petranovej odmietol účasť aj šéf Centra spravodajstva Markízy Henrich Krejča.

„Televízia Markíza sa na diskusii nezúčastní, pretože UCM poskytla široký priestor na konferencii subjektu, ktorý nespĺňa základné princípy objektívnej a nestrannej žurnalistiky. Nejde o to, či s jeho názormi súhlasíme alebo nesúhlasíme, ale preto, že týmto spôsobom by sme legitimizovali jeho spôsob práce," povedala pre Omédiách.com Tatiana Tóthová z PR oddelenia Markízy.

Diskusie sa odmietol zúčastniť aj Riaditeľ sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS Lukáš Diko. Nezúčastní sa ani na diskusii a odmietol vystúpiť j aj s prednáškou. „Nepochybujem o vysokej vedeckej úrovni viacerých avizovaných tém, no napríklad skladba diskusného panelu je úplne iná ako mi avizovali pri pozvaní pred niekoľkými týždňami," píše Diko, ktorý je presvedčený, že "publikovanie klamstiev, poloprávd a hoaxov je opakom skutočnej žurnalistiky, ktorá uvádza svoje zdroje a na základe nespochybniteľných faktov sa snaží popisovať skutočnosť čo najpravdivejšie."

Odporúčame aj: Otvorený list dekanke: Zvážte prítomnosť Rostasa na konferencii a svoje vyjadrenia

Už cez víkend odriekol účasť aj zástupca šéfredaktorky SME Jakub Filo. „Akademická obec tým legitimizovala človeka, ktorý neuznáva základné vedecké metódy, etické postupy a overovanie faktov ako odborníka, ktorý môže prispieť k diškurzu v mediálnej oblasti," vysvetľuje zrušenie účasti.

Odporúčame aj: Pár príkladov, ako Zem a Vek šíri klamstvá a manipulácie

Moderátorom panelovej diskusie bude manžel dekanky Slavomír Magál, šéf Akademického senátu fakulty, ktorého ŠtB evidovala ako agenta a jeho meno je spojené s kauzou subvenčného podvodu.

Dnes sa proti účasti Rostása na vedeckej konferencii ozvali aj viacerí absolventi a študenti školy, ktorí sa podpisujú pod otvorený list dekanke.

Hneď po zverejnení účasti Rostása na konferencii zrušil svoju prednášku novinár regionálnych týždenníkov Petitpressu MY Michal Frank. „Odhlasujem sa z účasti z konferencie z vážnych pracovných dôvodov. Taktiež mám osobne problém legitimizovať médium ako Zem a Vek účasťou na spoločnom podujatí," napísal Frank.

 V programe panelovej diskusie s Rostásom sú avizovaní aj moderátor TA3 Peter Bielik a šéfredaktorka Nového Času Júlia Kováčová, ktorá učí na tejto fakulte predmet Mediány ateliér - print. Kováčová a Bielik na otázky Omédiách.com nereagovali.

Aktualizácia 17:30: FMK zrušila panelovú diskusiu, debatovať s Rostásom sa bude

Potom, ako minimálne traja zástupcovia médií odmietli debatovať v panelovej diskusii s Rostásom, univerzita panelovú diskusiu nahradila "otvorenou diskusiou": „Vzhľadom na to, že väčšina pôvodných účastníkov panelovej diskusie ospravedlnila svoju účasť, namiesto panelovej diskusie prebehne v rovnakom plánovanom čase otvorená diskusia na pôvodnú tému Budúcnosť médií. Účastníkmi riadenej diskusie môžu byť rovnocenne všetci riadne prihlásení členovia konferencie," napísali organizátori konferencie na svojom webe.