Print this page

Za debatu s Mazurekom dostalo rádio pokutu 15 tisíc eur Reprofoto Frontinus

Moderátor nechal poslanca strany Mariána Kotlebu hovoriť čo len chcel. Rádio teraz čaká vysoká pokuta.

 


Rada pre vysielanie a retransmisiu na dnešnom zasadnutí dala žilinskému rádiu Frontinus pokutu 15 tisíc eur za reláciu Debata na telefón zo dňa 2. októbra 2016, ktorej jediným hosťom bol poslanec Milan Mazurek zo strany ĽSNS.

„150 miliónov eur sa použije iba na domy pre ľudí z týchto cigánskych komunít, z cigánskych osád. To znamená ľudí, ktorí nikdy pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém," hovoril napríklad Mazurek.

 

Rada konštatovala porušenie dvoch ustanovení zákona: ustanovenia o objektívnosti a nestrannosti. Program obsahoval podľa rady vyhranené a výlučne jednostranné názory Mazureka týkajúce sa riešenia rómskej problematiky, väzenského systému, sociálneho systému, dôchodkov a prerozdeľovania verejných financií. Kritické vyjadrenia ku konaniu vlády, predstaviteľov koalície a opozície, výboru pre ľudské práva, riaditeľa RTVS Václava Miku, generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, poslankyne Lucie Nicholsonovej a mimovládnej organizácie Ľudia proti rasizmu odzneli bez poskytnutia akejkoľvek názorovej oponentúry, čím prišlo k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti politicko-publicistického programu, za čo vysielateľovi Rada uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona.

Odporúčame aj: Moderátor bol v debate na političku mimoriadne mierny. Nespomenul, že sú spolustraníci

Rada dala rádiu pokutu 15 tisíc za porušenie ustanovenie zákona, ktoré zakazuje vysielateľom propagovať násilie a otvorenou alebo skrytou formou podnecovať nenávisť, znevažovať alebo hanobiť na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine. Frontinus porušil zákon tým, že odvysielal vyjadrenia o neprispôsobilosti, sociálnych výhodách, násilí a vandalizme príslušníkov rómskeho etnika spôsobom porušujúcim zákaz skrytou formou podnecovať nenávisť na základe príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine, odvysielal vyjadrenia o nebezpečenstve, ktoré predstavuje skupina islamských imigrantov, spôsobom porušujúcim zákaz skrytou formou podnecovať nenávisť na základe viery a náboženstva, píše v rozhodnutí rada.

Za výroky v rádiu Mazureka stíha Národná kriminálna agentúra.