Print this page

Dohľad nad nenávistnými prejavmi na facebooku, twitteri a YouTube sa má sprísniť Reprofoto youtube ChrisCornellVEVO

Ministri členských krajín Európskej únie v Bruseli schválili plán, ktorý má prinútiť spoločnosti Facebook, Twitter a Google k účinnejšiemu potieraniu nenávistných videí na ich internetových platformách.

 


Ide o prvú legislatívnu úpravu tejto otázky na úrovni EÚ, napísala agentúra Reuters.

 

Spoločnosti budú musieť prijať kroky na eliminovanie videí s nenávistnými prejavmi a obhajobou terorizmu na facebooku, twitteri a Youtube. Podľa nemenovaného diplomata EÚ by sa opatrenie nemalo týkať živých prenosov, ale iba videozáznamov ponechaných na spomínaných platformách.

Spoločnosti Facebook, Twitter, Google a Microsoft sa vlani s Európskou komisiou dohodli na kódexe, ktorý má napomôcť v boji proti šíreniu nenávistných prejavov na internete. Firmy sa podľa kódexu majú snažiť do 24 hodín od upozornenia preveriť, či je nejaký obsah závadný. V prípade, že to tak bude, ho majú odstrániť alebo k nemu deaktivovať prístup. Európska komisia však firmy kritizovala, že nepostupujú s dostatočnou rýchlosťou.

Facebook sa dostal pod paľbu kritiky, keď sa na jeho sieti objavili násilné videá a zostali tam niekoľko hodín.

Istý Američan napríklad nafilmoval, ako zastrelil chodcov. Muž z Thajska zverejnil, ako vraždí svoju dcéru a následne pácha samovraždu. Toto video malo na sieti 370.000 prezretí a Facebooku trvalo dlhšie ako deň, než ich odstránil.