Print this page

Kvôli borovičke na Slovensku miznú lesy. Vtipné video mnohí nepochopili

Malo to byť len vtipné video o borovičke, stal sa z toho hoax o tupých Američanoch.

 

 

Faceboková stránka s názvom Medzinárodný deň borovičky (MĎB 2017) zverejnila video s komentárom: „Toto ste už videli?!! Borovička v amerických správach. Oni si fakt myslia, že borovičku vyrábame z borovice?"
Video vyvolalo na slovenskom facebooku revolúciu, ze necelé dva dni má tisícky lajkov, stovky komentárov a 15 tisíc zdieľaní.

Video prináša ako "breaking news" reportáž v angličtine o tom, že „chuť Slovákov po ich národnom alkoholickom nápoji – borovičke spôsobuje značný nárast odlesňovania na Slovensku." Už na prvý pohľad je zrejmé, že ide o vymyslené humorné video – stačí počúvať text alebo čítať preklad, má gramatické chyby ale aj umiestnenie - je zverejnené na stránke s názvom Medzinárodný deň borovičky, kde je mnoho podobných recesistických kúskov, ktoré spájajú ódy na borovičku.

Mnoho ľudí sa na videu dobre zabavilo a berú ho ako žart. No z mnohých ďalších reakcií je zrejmé, že veľká časť ľudí to ako žart neberie a verí, že v USA skutočne takáto reportáž bola odvysielaná a nadávakú Američanom do tupcov, hlupákov. K videu ľudia pripájajú nenávistné komentáre na USA, amerických novinárov, slniečkárov.

Na videu nie je redaktor, ale herec, ktorý na objednávku vystupuje v rôznych podobných akciách.

Stránka Medzinárodný deň borovičky vznikla už minulý rok, ako súčasť iniciatívy Metra a piatich slovenských výrobcov borovičky, ktorých cieľom je vzbudiť záujem o tento druh alkoholu.

Ich najnovšie video nie je len úspešným virálom o borovičke, ale aj ukážkou toho, ako ľudia automaticky bez rozmýšľania uveria čomukoľvek, čo sa zdieľa na facebooku.

Aktualizácia 21:30: Autorom a realizátorom kampane je komunikačná agentúra AMI Communications Slovakia. "Mnohým sme ukázali, že vyrobiť správu, ktorá vyzerá dôveryhodne, nie je vôbec náročné. Snáď to bude pre ľudí dobrá skúsenosť a aj ponaučenie, že dôverovať treba len overeným zdrojom informácií a nebrať všetko smrteľne vážne," povedal managing director AMI Communications, Peter Chalmovský.

„Hlavným cieľom videa bolo pri príležitosti 2. ročníka MĎB pripomenúť proces výroby borovičky, z čoho a ako sa vyrába. Vďaka bohatej diskusii pod videom sa to podarilo ešte skôr, ako sme predpokladali," dodal Chalmovský. Desiatky ľudí v komentároch linkovali informácie o borievke a spôsobe výroby borovičky, čiže cieľ priniesť osvetu aj v tomto smere bol naplnený, dodal.