Print this page

Konšpiračný prieskum ukázal skutočnú pravdu o Rómoch Zdroj: skutocnapravda.sk

Viac ako polovica Slovákov verí, že väčšina Rómov žije v rozbitých chatrčiach.

 

 

Vytvorili stránku, ktorá vyzerala podobne ako mnoho konšpiračných webov a prostredníctvom prieskumu zisťovali, čo si čitatelia myslia o Rómoch. Do kvízu s piatimi krátkymi otázkami, ktoré vychádzajú zo zažitých predsudkov, sa zapojilo 20 000 respondentov. Kvíz s názvom Skutocnapravda.sk vytvorila digitálna marketingová agentúra Visibility s cieľom prezradiť respondentom skutočnú pravdu o Rómoch.

Otázky v kvíze schválne vyznievajú tak, že v človeku, ktorý na stránku prišiel, živia jeho predsudky. To, že stránka vyzerá ako náhodný konšpiračno-alternatívy web so škaredou grafikou, je tiež zámer. Autori sa chceli čo najviac priblížiť k cieľovej skupine čitateľov týchto webov.

„Návštevník stránky očakával, že na záver kvízu sa mu jeho predsudky potvrdia. Kvíz sa však končil s tým, že za každú nesprávnu odpoveď agentúra poslala malú sumu rodine ťažko chorej Manuelky, 8-ročného rómskeho dievčatka, ktoré trpí rakovinou. Okrem toho pomocou formuláru, ktorý sa zobrazil po vyplnení testu, mohli respondenti prispieť na činnosť neziskovej organizácie Človek v ohrození, ktorá prevádzkuje päť komunitných centier v Bratislavskom a Prešovskom kraji," píše Visibility v tlačovej správe.

Kvíz vyplnilo takmer 20 000 ľudí, ktorí vďaka tomu spoločne vyzbierali 2000 eur pre rómsku rodinu a na činnosť neziskovej organizácie Človek v ohrození.

Z 10 ľudí, ktorí na web prišli, takmer 7 z nich test nakoniec aj vyplnilo.

Správna odpoveď je na grafe označená vždy zelenou farbou.

Prvá otázka respondentov príliš nepotrápila a správne odpovedalo 78 % z nich.

Druhá otázka už bola náročnejšia a iba 45 % z respondetov odpovedalo správne.

Najviac nesprávnych odpovedí vyplnili respondenti pri tretej otázke o dávkach v hmotnej núdzi. Správne odpovedala len tretina.

Najväčšia kriminalita nie je v okresoch na východnom Slovensku ani na Záhorí, ale v hlavnom meste. Správne odpovedalo 73 % opýtaných.

visibility4

Na všetky otázky odpovedalo správne iba necelých 20 percent zo všetkých respondentov.

Kvíz sa dostal medzi 5 najlepších projektov Výzvy proti extrémizmu, ktorú vyhlásil prezident Andrej Kiska.

"Sme veľmi radi, že kvíz vyplnilo toľko ľudí, prekvapilo nás to. S projektom sme síce prezidentovu Výzvu proti extrémizmu nevyhrali, ale podarilo sa nám s nulovým mediálnym rozpočtom vyzbierať 2000 eur na dobrú vec. Verím, že aj vďaka tomuto kvízu sa niektorí ľudia dozvedeli viac o tom, v akých podmienkach žijú Rómovia na Slovensku a budú sa na nich pozerať bez predsudkov." uviedol Marek Šulik z agentúry Visibility, jeden z tvorcov idei.